ИН4С

ИН4С портал

Преминуо Мајкл Џексон, први командант Кфора и потписник Кумановског споразума

1 min read

Гети

Први командант Кфора и потписник Кумановског споразума, Мајкл Џексон, преминуо је у 80. години, саопштио је британски аташе за одбрану у Приштини.

Џексонов потпис нашао се 1999. године на Кумановском споразуму, којим је после 78 дана окончано бомбардовање Савезне Републике Југославије (СРЈ), а за њега је означио и почетак операције успостављања мисије Кфора на Косову и Метохији, којом ће он руководити као први командант, наводи Би-Би-Си.

Године 1999. генерал Џексон се сукобио са америчким врховним командантом снага НАТО-а у Европи, генералом Веслијем Кларком, који му је наложио да у АП КиМ пошаље снаге како би се предупредило изненадно напредовање руских снага које су се упутиле ка аеродрому у Приштини.

Џексон је Кларку тада рекао: „Нећу да започињем трећи светски рат уместо вас.“

Џексон је био начелник Генералштаба британске војске од 2003. до 2006. године, био је присутан у два значајна инцидента у Северној Ирској, укључујући и „Крваву недељу“ 1972. године, када су британски војници отворили ватру на ненаоружане демонстранте у Дерију, убивши 14. Предводио је војску и током рата у Ираку, а служио је и у БиХ.

Сматрали су га чврстим и бескомпромисним војником, а наводно су се међу надимцима које су му дали његови војници нашли и „Дарт Вејдер“ и „Принц таме“ због хладног понашања и храпавог гласа.

 

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *