ИН4С

ИН4С портал

Аџићеве нетачне тврдње – Недостатак историјског знања или политичка манипулација?

Новак Аџић

Новак Аџић, лидер Црногорске европске партије, изнио је низ тврдњи које одражавају озбиљно непознавање историјских чињеница. Кроз искривљене и паушалне интерпретације историје, Аџић покушава да негира заједничку прошлост Црногораца и Срба, чинећи озбиљне грешке које указују на дубљи недостатак знања или намјерну манипулацију.

Једна од најсмјешнијих тврдњи које Аџић износи је да ниједног Немањића није родила Српкиња: ,,Ваља подсјетити да је законска мајка Растка Немањића, познатијег као свети Сава, била Хрватица Ана Борић“. Ова реченица већ на први поглед открива Аџићеву неспремност да се позабави основним историјским изворима. Растко Немањић, Свети Сава, син је Стефана Немање и његове жене Ане, која је, како извори показују, била византијског племићког порекла. Тврдње о њеном хрватском пореклу су неосноване и плод су непровјерених спекулација, док Аџићева интерпретација личи на политички мотивисану конструкцију без озбиљних доказа.

Још једна Аџићева тврдња, да владари из династије Петровић никада нису поменули Светог Саву у својим дјелима, је бесмислена: Никада Петар Први и Петар Други Петровић Његош нијесу у својим дјелима поменули Растка Немањића, односно, српскога Светог Саву“, рекао је он.

Петровићи су и те како били свјесни заједничког православног наслеђа, а Његош је био дубоко утемељен у православној традицији, којој Свети Сава припада. То што Аџић покушава да нађе „разлике“ у интерпретацији је само политичка игра без икаквог темеља у чињеницама.

Такође, тврдња да су Немањићи били „окупатори и освајачи“ Црне Горе, односно Дукље/Зете, показује да Аџић не разумије основне процесе на Балкану у средњем вијеку. Назвати Немањиће искључиво као „освајаче“ Црне Горе је потпуни историјски нонсенс.

Он указује да се Црква Србије или СПЦ понаша узурпаторски и окупационо у Црној Гори и у циљу асимилације црногорског етноса и црногорске нације са циљем да се, каже, Црна Гора претвори у Републику Српску број 2.

Аџићев напад на Српску православну цркву (СПЦ), коју означава као “узурпаторску” у Црној Гори, указује на његову неспремност да се позабави црквеном историјом. СПЦ је била присутна на овим просторима вијековима. Тврдити да је СПЦ окупатор у Црној Гори значи потпуно игнорисати заједничко православно наслеђе.

Новак Аџић је, чини се, више заинтересован за политичко профилисање него за озбиљно бављење историјом. Његове тврдње о Немањићима, Петровићима и цркви су у најбољем случају површне, а у најгорем – намјерно искривљене како би подстакле подјеле. Нажалост, Аџић показује да му је важнија идеологија него чињенице, а његове интерпретације више личе на покушај политичке манипулације него на озбиљну анализу прошлости.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

10 thoughts on “Аџићеве нетачне тврдње – Недостатак историјског знања или политичка манипулација?

  1. Za Milovog dvorskog istoričara i lažnog doktora istorije Adzića, pravi aspirin je Jovan Markuš koji argumentovano pobije svaku njegovu laž. Zato Novak Adzić i ne ulazi u državni arhiv na Cetinje jer svaki dokumenat koji se tamo nalazi u suprotnosti je sa onim što on tvrdi i pobija njegove izmišljotine.

  2. Новак без др Аџић је компетентан историчар једнако као што бих ја био компетентан предавач на Moсковском државном универзитету М.В.Ломоносов за предмета Квантна физика.

  3. nažalost najveća glupost je komentar na budalaštine ove osobe. izvinjavam se svima koji su komentarisali, ali ste podriješili .

  4. Ja samo znam da su Vojislavljevići npr. Mihajlo I i Konstantin Bodin, vladari Duklje, Travunije i Zahumlja bili SRBI a ne nekakvi Montenegrini. Ko ne zna, nek pogleda Wikipediju na engleskom ili nemačkom jeziku

  5. Da je Adzic prosetao do cetinjskog arhiva i malo pretrazio, nasao bi pisane izvore da su Crnogorci zivjeli u svetosavlju i obiljezavali skolsku slavu, Savindan:
    – u Bijeloj od 1824.g.
    – u Risnu od 1835.g.
    – u Kotoru od 1839. g.
    – u Morinju od 1845. g…
    On ce, vjerovatno reci to nema veze sa Petrovicima i Crnom Gorom, jer Boka tada nije bila u njenom sastavu.
    No sta ce odgovoriti kad u dokumentu iz 1856.g. koji je pisao Filip Radicevic, sekretar Mitropolije, da je knjaz Danilo bio pokrovitelj prooslave Svetog Save, da je sa knjeginjom Darinkom prisustvovao proslavi, pjevao sa ostalima humnu Svetom Savi i urucio poklon najboljem djaku.
    Pa valjda je knjaz Danilo bio iz dinastije Petrovic- Njegos, ili, mozda Adzic ima neki „dokaz“ (poput ovih iz teksta) da je bio uljez…

    11
    2
  6. Само неук човјек може да помисли да у средњем вијеку пар хиљада чобана који живе у подловћендком камењару могу бити на тако великом цивилизациском нивоу да имају државу,цркву,војску.
    А у вријеме Немањино нико и не зна дал је тамо било уопште живог чељадета.

    12

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *