ИН4С

ИН4С портал

Црна Гора после пописа: Да ли ће НАТО спречити Србе да остваре своја права?

1 min read

РТ.РС/Гети

Када је на изборима 30. августа 2020. године, на таласу литија и порука „Не дамо светиње“, оборен режим Мила Ђукановића, после само пар сати, представници српских партија, најзаслужнији за победу, обавештени су у виду хладног туша од стране мандатара Здравка Кривокапића, да они не могу у владу, већ ће Црном Гором, убудуће, управљати експерти. Порука је, у ствари, била да у владу могу сви, сем Срба који су освојили трећину гласова.

Да ли после објављивања коначних резултата пописа 2023. у Црној Гори, према којима је Срба 32,93 посто, а српским језиком говори 43,18 посто становништва, Србе чека сличан хладан туш, и да ли ће се „страни фактор“, у виду западних амбасадора, НАТО-а и ЕУ, поново побринути да српски народ у Црној Гори не оствари своја права на основу оваквих резултата пописа?

Председник ДНП Црне Горе, која чини владајућу већину у овој држави, Милан Кнежевић, није сеирио над резултатима избора, рекавши да не жели да их представи као победу српског народа у Црној Гори.

„Желим да пошаљем поруку свим грађанима Црне Горе, а и политичким елитама да је време да се помиримо, да пружимо једни другима руку, да се договоримо, да опростимо једни другима ако смо негде згрешили, али да се договоримо како да градимо нашу заједничку кућу Црну Гору“, навео је Кнежевић, додајући да овај његов позив није „није слабост, већ снага једне идеје“ чији је он, „само мали део био и биће у Црној Гори“.

У првој реакцији на резултате пописа, председник Праве Црне Горе Марко Милачић позвао је надлежне институције и друштвено политичке чиниоце да у складу са резултатима пописа становништва заједнички и одмах покрену процедуру нормирања српског језика као службеног.

„Након објављивања званичних резултата пописа становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори, потврђено је да је српски језик најзаступљенији у нашој земљи, којим говори 43,18 одсто грађана (269.307). Ови резултати потврђују оно што је већ дуже време присутно у свакодневном животу грађана, а то је да већински део становништва користи српски језик као свој примарни језик“, навео је Милачић.

Председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић изјавио је како очекује да парламентарна већина већ наредних дана покрене иницијативу да се српском језику врати статус који му припада, као и да се постави питање конститутивности српског народа у Црној Гори.

„Читав, готово једногодишњи, процес обрађивања резултата Пописа даје нам за право да размишљамо да се у овом процесу, као и на многим претходним, тежило постизању компромиса на очигледну штету српског народа. Као и претходних деценија, српском народу у Црној Гори предстоји грчевита борба за очување националног, културног, језичког и верског идентитета која најпре мора резултирати увођењем српског језика као службеног у свим државним институцијама у Црној Гори и афирмацијом Уставом гарантоване равноправности ћириличног писма“, саопштио је Српски национални савјет Црне Горе у саопштењу које је потписао председник Момчило Вуксановић.

За политиколога Владимира Павићевића попис у Црној Гори је „добро и професионално урађен, саопштени резултати су веродостојни и нико нема ни ситну примедбу око пописа и то ће у политичком смислу донети још један плус Спајићевој влади“.

„Резултатима пописа означен је и дефинитивни крах Миловог покушаја етничког инжињеринга, којим је Мило у дугом периоду покушавао да пројекат црногорске државности дефијише као антисрпски. Попис је такав подухват учинио пропалим. Резултати пописа учиниће легитимном иницијативу да српски језик добије статус службеног језика у Црној Гори. Очекујем да ће бити постигнут политички договор да тако и буде“, каже за РТ Балкан Павићевић.

Историчар Александар Раковић на питање каква права би Срби у Црној Гори на основу резултата пописа требало да добију, која питања би могла бити отворена као  и да ли очекује улогу „страног фактора“, НАТО-а, одговара да не очекује мешање од стране НАТО-а.

Подсећа да „НАТО није спречио ни рушење Ђукановића и ДПС-а, и уопште се нису мешали у то“.

„Што се тиче српског језика, он би морао, требало би да буде уврштен у Устав Црне Горе као службени језик. То сад зависи и од ДПС-а али не верујем да ће они подржати такву идеју јер су сегрегационистичка, србождерска странка. Врло је сложена слика Црне Горе данас, она је у неку руку постала европски Либан, с тим што у Либану постоје неки договори када ће која верска или етничка група бити на којим позицијама. Овде тих договора нема, и ако погледамо Европу, нема ни једне друге државе која има тако сложену структуру  а да није федерализована, ентитетизована, кантонизована“, каже Раковић.

Он додаје да је тешко сада предвидети шта ће бити, за шта ће се Срби изборити – да ли ће бити конститутивни.

„Мислим да је српски идентитет сада немогуће спутавати, Запад је схватио да  је спутавањем српског идентитета у Црној Гори он, као отпор, само нарастао. Неће то сада радити поново већ ће покушавати да направе НАТО Србе и већ их имају у Црној Гори, да они буду оријентир другим Србима како треба прећи на западну страну. Њима је чак у интересу да више не стопирају успон српског идентитета него да га убаце у свој покрет“, речи су Раковића.

 

Извор: РТ Балкан/Зоран Шапоњић

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

3 thoughts on “Црна Гора после пописа: Да ли ће НАТО спречити Србе да остваре своја права?

  1. Хоће ли се јавити лажни – професионални Срби из Владе ЦГ,ко нам подвали?Гдје је сад апликација да се испровјеравамо,и наш софтер д а видимо колико нас је Монстат секта умањила?Зашто је експресно уклоњена.???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *