ИН4С

ИН4С портал

Делић: Значајне инвестиције у инфраструктуру, зимски туризам велика шанса

1 min read

Фото: Општина Мојковац

Општина Мојковац је успјешно реализовала већину активности које су биле планиране у текућој години, што укључује значајне инвестиције у инфраструктуру, побољшање јавних услуга и подршку локалној економији, казао је за Портал РТЦГ предсједник те општине Веско Делић. Поручује да општина интезивно ради на пројекту ски центра са мојковачке стране Бјеласице који ће, како оцјењује, постати туристички центар регије, привлачећи посјетиоце током цијеле године.

Који су кључни приоритети Општине Мојковац по питању инфраструктуре?

– Побољшање и модернизација путне мреже, посебно локалних путева, ради боље повезаности руралних и урбаних подручја. Ово укључује реконструкцију постојећих и изградњу нових путева који ће олакшати саобраћај. У протеклих годину дана реконструисано је више путних праваца у нашој општини. Завршено је асфалтирање пута од Штитарице до цркве Ружица на Сињајевини у дужини од 14 километара, затим путни правац повезивања Штитарице преко Препрана са Подбишћем, као и Лазина са Лепенцем преко Урошевине. Такође, асфалтирано је више од 5 километра пута ка Прошћенским планинама. Асфалтирање путева у руралним крајевима има и дугорочан утицај на развој пољопривреде. Поред тога, ови пројекти доприносе и побољшању услова за развој сеоског туризма, јер модернизовани путеви олакшавају приступ туристима до природних љепота и културних знаменитости ових крајева.

Оно што желим да нагласим када је у питању инфраструктура јесте да смо расписали тендер за реконструкцију градског трга. Вриједност тендера је 2,5 милиона евра са пдв. У припреми је и вишемилионски пројекат – изградња реплике средњовјековног града Брскова, као и изградња Меморијалног центра посвећеног јунацима Мојковачке битке. Дакле, ово су само неки пројекти који ће представти важан корак ка равномернијем развоју општине и подизању квалитета живота за све њене грађане.

Какво је стање са општинским финансијама?

– Стање општинских финансија је стабилно, захваљујући одговорном управљању буџетом и рационалном распоређивању средстава. Општина Мојковац је успјешно реализовала већину активности које су биле планиране у текућој години, што укључује значајне инвестиције у инфраструктуру, побољшање јавних услуга и подршку локалној економији. Ова финансијска стабилност нам омогућава да наставимо са планирањем и реализацијом нових пројеката у наредном периоду, док истовремено одржавамо одговорност према јавним средствима и обезбеђујемо да се средства користе на најефикаснији начин за добробит грађана.

Како оцјењујете сарадњу са Владом Црне Горе?

– Задовољни смо сарадњом са тренутном Владом Црне Горе као и парламентарном већином и верујемо да ће та сарадња у будућности бити још боља. Посебно истичемо допринос посланице Нове српске демократије, Јелене Божовић која је кроз амандманско дјеловање на буџет за 2024. годину обезбиједила 1,2 милиона за пројекат асфалтирања путног правца на Сињајевини. Заједнички рад на важним пројектима показао је да постоји висок ниво спремности на дијалог и подршку локалним иницијативама, што је од кључног значаја за побољшање инфраструктуре и животних услова у Мојковцу.

Шта се може конкретно урадити да се заустави исељавање становништва са сјевера земље?

– Миграција становништа је велики проблем са којим се суочавају готово све општине са сјевера Црне Горе. Да би се зауставило исељавање становништва са сјевера Црне Горе, потребно је предузети конкретне мјере које ће побољшати услове за живот и рад у овом дијелу земље. Један од главних разлога за исељавање је недостатак запослења. Подршка развоју малих и средњих предузећа, улагање у пољопривреду, туризам и друге привредне гране које су карактеристичне за сјевер може створити нове могућности за запошљавање. Држава може подржати ове активности кроз пореске олакшице и субвенције. Такође, потребно је улагање у модернизацију пољопривреде и развој руралних предјела, укључујући субвенције за пољопривреднике, што може допринијети бољем економском положају становника.

Одрживи модели развоја и коришћење природних ресурса могу створити нове изворе прихода за становнике сјевера. Сјевер Црне Горе има велики потенцијал и за развој туризма, посебно у сегменту еко-туризма и спортског туризма. Инвестиције у туристичку инфраструктуру могу створити бројна радна мјеста и привући туристе, чиме би се унаприједила локална економија. Ове мјере, уз континуирану подршку Владе и локалних самоуправа, могу допринијети стварању бољих услова за живот на сјеверу и значајно смањити одлив становништва.

Перспектива зимског туризма?

– Општина Мојковац интезивно ради на пројекту ски центра са мојковачке стране Бјеласице који ће постати туристички центар регије, привлачећи посјетиоце током цијеле године. У протеклој години завршена је дионица пута Мојковац – Врагодо, а Управа за саобраћај раписала је тендер за изградњу моста на Тари који ће спојити магистрални пут Мојковац – Колашин са будућим ски-центром. Тренутно се ради пројектна документација за водоснабдијевање базне станице.

Завршено је допројектовање путног правца Врагодо-Вриоце због појаве одрона и клизишта.Расписан је тендер за изградњу дионице од 500 метара од Вриоца до Жарског. Изградња скијалишта на мојковачкој страни Бјеласице представљаће велики пројекат не само за Општину Мојковац, већ и за цијелу Црну Гору. Овај пројекат има потенцијал да значајно унаприједи зимски туризам у региону и ојача позицију Црне Горе као атрактивне туристичке дестинације у Европи.

 

Извор: РТЦГ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Делић: Значајне инвестиције у инфраструктуру, зимски туризам велика шанса

  1. Od zivotnog je znacaja da se preko puta Hrama i kapele izgradi podzemni prolaz sa visokim metalnim ogradama, kako narod ne bi gubio zivote. Na tom mjestu je vec poginulo nekolilo ljudi. Sa strane Polja ne postoji mogucnost da pjesak bezbjedno predje magistralni put.
    Isto tako podsjecam da treba konacno ispuniti visedecenijska obecanja i asfaltirati put od hotela Serdar do planinarskog doma na Ckari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *