ИН4С

ИН4С портал

„Војници” ометали потрагу за Калуђеровићем

1 min read

Shutterstock

Из Управе полиције тврде да њихов службеник није био “отет” на Цетињу током обављања радних задатака, већ да су га три особе вријеђале, због чега их прекршајно гоне.

Вијестима је из више незваничних извора раније речено да су четири особе блиске оптуженом Ненаду Нену Калуђеровићу на препад зауставиле и малтретирале полицајца, чији идентитет је познат редакцији, док је у брдима изнад Цетиња по задатку трагао за тим одбјеглим чланом кавачког клана.

Тај инцидент догодио се крајем јуна, међутим, Управа полиције га је прећутала. Тек прије два дана одговорили су на питања Вијести послата 21 дан раније.

У одговорима, међутим, тврде да се ништа, осим упућивања увредљивих ријечи, тог дана није догодило.

“Наводи о отмици, задржавању, претресању и легитимисању полицијских службеника које помињете у Вашим питањима нису тачни. Службеници Управе полиције су 30. јуна 2024. године спроводили активности из своје надлежности на територији Цетиња, којом приликом су им у једном тренутку три лица упутила ријечи увредљиве садржине. У односу на наведене околности и конкретну предузету радњу и упућене увреде три лица – В. К., Ж. К. и Ј. К. су због свог поступања у односу на полицијске службенике процесуирана и против њих поднијет захтјев за покретање прекршајног поступка због прекршаја из члана 11 Закона о јавном реду и миру. Осим упућивања увредљивих ријечи, било која друга радња према полицијским службеницима у конкретном случају није примијењивана”, казали су из Управе полиције.

Нијесу одговорили на додатна питања Вијести: када су процесуирали те три особе, да ли је о догађају обавјештен тужилац, ако јесте када и како се изјаснио.

Без одговора остало је и питање ако није обавјештен тужилац, због чега није и ко је у том случају оцијенио да у њиховим радњама нема елемената кривичног дјела ометање службеног лица у вршењу службене дужности.

Више извора Вијестима је раније казало да је њихов колега послат на тајни задатак, а један од њих тврди да је дроном снимао терен у подловћенским селима.

“Након што се приближио кући Калуђеровића појавила су се четири мушкарца, блиска том бјегунцу и опколили га. Тражили су од колеге објашњење ко је и шта ту ради и кренули да га претресају. Када је извадио службену полицијску значку, рекли су му – сад си слободан колега. Недопустиво је да се о томе мјесецима ћути и да Управа полиције не стоји иза људи које шаље на терен”, казао је један од саговорника Вијести.

Бјегунац

Калуђеровић је од априла 2023. године недоступан црногорским истражитељима, који трагају за њим због сумње да је дио криминалне групе одговорне за двоструко убиство у Спужу, 14. октобра 2020. године.

Ту тридесетједночлану криминалну групу коју је, према тврдњама специјалних тужилаца окупио шеф кавчана Радоје Звицер, терете да су починили кривично дјело стварање криминалне организације и тешко убиство у саизвршилаштву на штету шкаљарца Дамира Хоџића и његовог зета Адиса Спахића, који није имао криминални досије.

Тужиоци тврде да су чланови те криминалне организације постали Милан Вујотић, Слободан Кашћелан, Ненад Нено Калуђеровић, Вељко Беливук, Марко Миљковић, Стеван Краљевић, Владимир Вучковић, Ратко Живковић, Небојша Јанковић, Дарко Прелевић, Дарко Перовић, Марко Килибарда, Александар Пауновић, Милан Кнежевић, Александар Драгићевић, Зоран Кажић, Александар Љумовић, Радоје Живковић, Драган Кнежевић, Благоје Гашић, Дејан Гашић, Никша Перовић, Милош Радоњић, Петар Ђуровић, Раде Гаровић, Мерсудин Чалаковић, Никола Спасојевић, Радован Мујовић, Борко Бешовић и Бојан Бешовић.

Оптужницом је представљено да је Звицер крајем јула 2020. године наредио отмицу Хоџића јер је сматрао да је као један од блиских сарадника претходно убијеног Алана Кожара, знао гдје је овај скривао новац и дрогу.

У оптужници су наведене улоге свих у том злочину, а из тужилачких списа произилази да је Калуђеровић преко тада криптоване Скај апликације савјетовао Кашћелана да се тијела убијених Хоџића и Спахића “спале аутомобилским гумама и ради уклањања биолошких трагова сипају киселина и димер у унутрашњост њиховог возила, којим су дошли на наводни састанак и којим возилом су њихова крвава тијела превезена након убиства…”

“Сви јаки савезници морају бити кажњени, да другима наум не падне да нам се супротставе”, учио је Калуђеровић у јесен 2020. године шефа кавачког криминалног клана, док су набрајали кога све из њима супротстављеног шкаљарског клана треба да ликвидирају.

Ту поруку послао му је шест дана након ликвидације Хоџића и Спахића, али и исто толико пошто су заробила једног од вођа шкаљарске злочиначке организације Мила Радуловића, званог Капетан и Генерал.

Вијести су објавиле више транскрипата Калуђеровићевих разговора са Звицером, а њих двојица су у паузама планирања убистава, давања инструкција за уништавање лешева шкаљараца, уклањања доказа о сопственим злочинима, планирали набавку полицијских униформи како би “спремни дочекали Србе” који су, пише на Скају, најављивали долазак у пријестоницу уочи локалних избора заказаних за крај те 2021. године…

Ко је Калуђеровић

Цетињанин Ненад Калуђеровић годинама је пунио новинске ступце резервисане за црну хронику.

Одлуком Апелационог суда он је 2013. године правоснажно ослобођен оптужби да је убио Жељка Јовановића, испред кафе-бара “Амбасадор” 13. августа 2006. на Цетињу.

Калуђеровић је један од вођа цетињских протеста у вријеме устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Пријестоници, у септембру 2021. године.

Медији блиски бившој ДПС власти, али и поједини професори са Факултета за црногорски језик, мјесецима су о њему писали као о хероју и харизматичном човјеку који је 5. септембра те године спријечио крвопролиће.

Мјесец након тих протеста ухапшен је под оптужбом за тероризам, али га је сада оптужени специјални тужилац Саша Чађеновић пустио да се брани са слободе. Након што су му стављене лисице на руке, на Цетињу је организован протест, а учесници тог скупа тада су блокирали пут код кружног тока, а након тога су се упутили ка згради Основног државног тужилаштва.

“Ухапшен је само један од нас. Је ли само Нено Калуђеровић терориста или смо сви ми? ‘Ајде да направимо нешто да покажемо да смо сви једнако терористи као што смо били 4. и 5. септембра. Оваквих гандијевских терориста Црна Гора је пуна, а не само Цетиње”, казао је тада Предраг Вушуровић.

„Херојем“ са Цетиња проглашен је након што је, како се спекулисало, лишио живота масовног убицу Вука Бориловића. Више државно тужилаштво мјесецима након тога устврдило је да је Бориловић ликвидиран хицем из полицијског, а не Калуђеровићевог пиштоља…

Калуђеровић је био и међу окупљенима на протесту у марту 2022. године, на којем је нападнут тадашњи предсједнички кандидат Јаков Милатовић.

Након што је у априлу 2023. године објелодањено да припадници Специјалног полицијског одјељења трагају за Калуђеровићем, на друштвеним мрежама активирали су се браниоци његовог лика и дјела, махом учесници протеста против устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу 2021. године.

 

Извор: Вијести

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *