ИН4С

ИН4С портал

Чему (још) служи дијалог Београда и Приштине: Такозвано Косово у НАТО Партнерству за мир?

1 min read

Гети

Амбасадорка Сједињених Држава при НАТО-у Џулијен Смит изјавила је да је напредак у дијалогу за нормализацију односа Београда и Приштине под окриљем Европске уније важан за напредак „Косова“, посебно када је реч о програму НАТО Партнерство за мир.

„Задовољни смо што смо видели велико интересовање ‘Косова’ да се придружи Партнерству за мир. Али, мислим да су наши пријатељи на ‘Косову’ јасно и гласно чули наше апеле. Желимо да наставе да улажу у дијалог који олакшава Европска унија“, нагласила је амбасадорка Сједињених Држава, преноси „Албанијан пост“.

„Косово“ намерава да што пре крене ка чланству у НАТО, почевши од Партнерства за мир. Влада тзв. Косова је такође формирала радну групу како би се припремили да аплицирају за чланство у Партнерству за мир.

Међутим, напредак у дијалогу је америчка амбасадорка при НАТО-у навела као „услов“ за „Косово“.

Обраћајући се новинарима уочи састанка министара одбране земаља чланица НАТО-а, она је додала да ангажовање „Косова“ у дијалогу за нормализацију односа подржавају савезници и у НАТО и у ЕУ, додајући да је главни интерес стабилност на Западном Балкану.

Партнерство за мир је билатерални програм сарадње између партнерских држава и НАТО-а, који је настао 1994. године.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *