ИН4С

ИН4С портал

ЕПЦГ Солар градња: Одбор директора смијенио Валерију Савељић због несавјесног пословања

Фото: РТНК

Некадашња директорица ЕПЦГ Солар градње Валерија Савељић разријешена је јер је, између осталог, неодговорно управљала компанијом, није реализовала све послове те није поштовала одлуке оснивача пише у образложењу за смјену који је размотрио и усвојио Одбор директора ЕПЦГ Солар градње.

Како се наводи у том документу, Одбор директора Солар градње понудио је оставку министру Саши Мујовићу уколико оцијени да је ова смјена извршена на штету компаније и из неких других, осим пословних, разлога.

– Према Извјештају ОД Солар градње, смјена је обављена у складу са одредбама Закона о привредним друштвима, члан 174 и 302, по којима Одбор директора може без образложења да смијени извршног директора – пише у документу.

Наводе да је првих пола године од доласка Сављећ на мјесто извршне директорице (03. октобра 2023. године) било проблема са набавком опреме и није било могућности да се раде ФНС.

– Међутим, тај период је могао да се искористи да се обиђу сви потенцијални потрошачи, отклоне недостаци гдје их има, среди документација, како би спремни дочекали опрему која је почела редовно да пристиже од марта 2024. године. Напомињемо да несређене документације и неконтактираних потенцијалних корисника има из 2022. и 2023. године. Нажалост, то вријеме није искориштено иако се обиласци терена наплаћују, па радници нису мјесецима долазили на посао, а дуг према ЕПЦГ се гомилао – наводи се у документу.

Истичу и како је компанија њеном грешком изгубила више милиона еура и несавјесно располагала новцем те да није достављала податке о путовањима.

– Појединачни рачуни за утрошено гориво за 2023. годину нису достављани екстерном књиговодству како то налаже Закон о рачуноводству, тако да су ови трошкови прокњижени као збирни рачун за гориво и прокњижени као непословни трошкови у износу од 360.280,45 евра. У складу са законским прописима, ова ставка ће Друштво коштати више од 50.000 евра непотребних пореских трошкова што је новац који би се могао утрошити на унапређење пословања – наводи се у образложењу.

Како истичу, Савељић прошле године није водила уредну документацију о трошковима путовања у земљи и иностранству, трошковима дневница за службена путовања и трошковима за репрезентацију.

– Трошкови репрезентације у земљи и иностранству, трошкови дневница за службена путовања, трошкови смјештаја и исхране на службеним путовањима и трошкови за донације само у последњем кварталу 2023. године су износили 29.502,44 евра док је за првих девет мјесеци исте године тај трошак износио 15.000 евра. Из ових података проистиче да су поменути трошкови за првих девет мјесеци до доласка извршне директорице износили 1.700 евра мјесечно, док су за последња три мјесеца достизали мјесечно 10.000 евра, или прецизније, мјесечни издаци по овом основу од доласка нове изврше директорице су мјесечно порасли за готово шест пута – наводи се, између осталог, у образложењу о смјени Савељић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *