ИН4С

ИН4С портал

Уркос упозорењима Москве: НАТО ће наставити да јача присуство у близини граница Русије

1 min read

Марк Руте

НАТО ће наставити да јача своје присуство на источном крилу у близини граница Русије, појачава ПВО системе, артиљерију, ловце пете генерације, изјавио је на крају седнице министара одбране блока генерални секретар Марк Руте.

„Разговарали смо о јачању наше колективне одбране и обуздавању. Такође, недавно смо значајно појачали наше присуство на војном крилу и ојачали нашу ваздушну патролу. Савезници обезбеђују (додатне) ПВО и артиљеријске системе, модерне авионе углавном пете генерације Г-35“, истакао је Руте.

Он је такође нагласио да се вежбе нуклеарних снага НАТО одржавају далеко од руских граница и да су, наводно, усмерене на одржање мира.

„У понедељак су почеле годишње нуклеарне вежбе НАТО ‘Steadfast noon’, у којима учествује 60 авиона. Ове редовне вежбе одржавају се далеко од руских граница, без употребе борбеног наоружања. Главни циљ нуклеарних снага Алијансе је одржање мира“, поручио је Руте, преноси Спутњик.

Према његовим речима, на основу резултата седнице у Бриселу 17-18. октобра, министри одбране НАТО покренули су иницијативу за развој стандардизације у циљу боље компатибилности земаља Алијансе.

Он је нагласио да то треба да појефтини и учини безбеднијом производњу опреме и наоружања.

Нуклеарне вежбе земаља Алијансе „Стеадфаст ноон“ почеле су 14. октобра. Вежбе се одржавају у Великој Британији, Северном мору, Белгији и Холандији.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков оценио је да војне вежбе нуклеарних снага НАТО-а у тренутним условима правог рата у Украјини доводе до ескалације тензија.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Уркос упозорењима Москве: НАТО ће наставити да јача присуство у близини граница Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *