ИН4С

ИН4С портал

ОД Лука Бар: Нема запослених са регистрованим здравственим проблемима, али ће бити урађене анализе крви

1 min read

Фото: Лука Бар

Радници „Лука Бар“ АД који раде на претовару концентрата бакра биће подвргнути ванредним љекарским прегледима у специјализованим медицинским установама током којих ће бити спроведена и анализа садржаја метала у крви.

То су „Вијестима“ казали из Одбора директора Луке Бар. Анализа садржаја метала у крви не спада у тестирања која обухватају редовни љекарски прегледи које лучко-транпортни радници обављају једном годишње о трошку комапније.

Наводе да у овом моменту у тој државној компанији нема запослених са регистрованим здравственим проблемима.

Истичу разлику у карактеристикама терета коју су предмет претовара у АД Лука Бар и „Порт оф Адриа“, код чијих су радника ангажованих на претовару концентрата олова забиљежене велике вриједности овог метала у крви.

Из ОД су поручили да је систем заштите и здравља на раду у Луци Бар у потпуности је усклађен са Законом о заштити и здрављу на раду и осталим елементима регулативе која се односи на предметну област.

“Сваки запослени, прије него се распореди на конкретно радно мјесто, обавезно похађа обуку из области заштите и здравља на раду, која се изводи од стране овлашћене екстерне организације, а, уз то, запослени који су ангажовани у претоварним операцијама са опасним теретима морају посједовати сертификат са рад са том врстом терета, која се издаје од стране Министарства унутрашњих послова“, казали су.

Како наводе, у Акту о процјени ризика за сва радна мјеста су анализирани ризици и дефинисане мјере превенције. Радно мјесто лучко-транспортни радник припада групи радних мјеста са повећаним ризиком и сви запослени на том радном мјесту, о трошку Луке једном годишње обаве љекарске прегледе, а извјештаји са љекарских прегледа се одлажу у личним здравственим картонима сваког запосленог у Дому здравља Бар, а у случају да се приликом прегледа утврде здравствени проблеми било које врсте о томе љекар медицине рада обавјештава запосленог и службеника заштите на раду ради давања препорука око даљег медицинског третмана.

Они су напоменули да се у Луци Бар врше и редовна мјерења параметара квалитета ваздуха како би се утврдио утицај лучких радних операција на квалитет ваздуха, како на лучком подручју, тако и у окружењу, што ради ЦЕТИ.

“Може се, на основу Извјештаја о резултатима мјерења за други квартал ове године, констатовати да су сви параметри квалитета ваздуха у границама дозвољених одступања. Резултати мјерење су под сталним надзором Инспекције за екологију и осталих надлежних државних органа и сходно њиховим инструкцијама се предузимају све потребне додатне корективне и превентивне активности”, истакли су.

Заштитна опрема радника у складу са стандардима

Одговарајући на питање о заштитној опреми коју радници користе радници из ОД Лука Бар одговарају да је она усклађена са препорукама из Акта о процјени ризика и резултатима мјерења услова радне средине, „у свим случајевима гдје је то неопходно – као што је то случај при претовару концентрата бакра“, добром праксом из европских лука и осталим технићким и другим стандардима.

„Захваљујући бројним превентивним и корективним мјерама које су спроведене, уз значајна финансијска улагања “Лука Бар” АД, и пуну координацију са пословним партнерима који коришћењем лучких капацитета врше увоз/извоз значајних количина терета, може се, на основу Извјештаја о резултатима мјерења за други квартал ове године, констатовати да су сви параметри квалитета ваздуха у границама дозвољених одступања. Резултати мјерење су под сталним надзором Инспекције за екологију и осталих надлежних државних органа и сходно њиховим инструкцијама се предузимају све потребне додатне корективне и превентивне активности“, поручили су из Одбора директора.

Истичу да су од преузимања функције пружили подршку менаџменту у циљу минимизације ризика од загађења на подручју луке, кроз неколико конкретних корака, а да су им приоритет здравље и добробит, како запослених у Луци Бар, тако и грађана Бара, због чега су посвећени унапређењу еколошких стандарда и одрживог пословања.

„Желимо нагасити да ову јако важну и озбиљну тему нећемо користити у дневно-политичке сврхе, што очекујемо и од свих осталих заинтересованих субјеката, без обзира на разне поруке и интерпретације које су се могле чути у претходним данима. Остајемо посвећени стварању што боље пословне климе, али не на уштрб нарушавања животне средине, или здравља било ког појединца“, рекли су из Одбора директора на чијем челу је Душан Масоничић.

 

Извор: Вијести

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “ОД Лука Бар: Нема запослених са регистрованим здравственим проблемима, али ће бити урађене анализе крви

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *