ИН4С

ИН4С портал

Усвојен захтјев за заштиту законитости ВДТ-а за претресање школског брода „Јадран”

1 min read

ВДТ

Захтјев за заштиту законитости, који је Врховно државно тужилаштво подигло против рјешења Вишег и Апелационог суда у предмету против оптуженог В.Р. и других, због кривичног дјела – стварање криминалне организације, усвојен је одлуком Врховног суда Црне Горе, којом је утврђено да су Виши суд у Подгорици и Апелациони суд Црне Горе повриједили закон у корист окривљених.

„Врховно државно тужилаштво је, због битне повреде одредаба кривичног поступка подигло Захтјев за заштиту законитости против Рјешења Вишег суда у Подгорици да је записник о претресању школског брода „Јадран” и фотодокументација, која чини његов саставни дио, правно неваљан доказ. Захтјев за заштиту законитости подигнут је и против одлуке Апелационог суда да се, као неоснована, одбије жалба Специјалног државног тужилаштва на Рјешење Вишег суда у Подгорици“, каже се у саопштењу ВДТ-а.

Врховни суд је у донијетој пресуди о усвајању Захтјева за заштиту законитости ВДТ-а констатовао да се одредба ЗКП-а (чл.81 став 3) да претресању присуствују свједоци, не односи на претресање брода и да су нејасни разлози нижестепених судова да је та одредба прекршена приликом претресања школског брода „Јадран” 19.04.2019.године.

„Врховни суд је утврдио да су нижестепени судови своје одлуке темељили на томе да је претресање школског брода „ Јадран” извршено без присуства два свједока, губећи при том из вида одредбу ЗКП-а (члан 81.ст.6), као одредбу леx специалис за претресање које се врши на броду, у ком случају законодавац не нормира неопходност да претресању присуствују свједоци (из чл. 81 ст.3 ЗКП-а), већ само инсистира на неопходности да се наредба о претресању преда заповједнику брода, те да заповједник брода или лице које он одреди присуствује претресању“, наводи се у саопштењу.

Захтјев за заштиту законитости, у складу са законом, Врховно државно тужилаштво подиже против правоснажних судских одлука и против судског поступка који је претходио тим правоснажним одлукама ако је повријеђен закон.

 

Извор: РТЦГ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *