ИН4С

ИН4С портал

Хоће ли Подгорица свој кредибилитет морати да доказује на фронту у Украјини?

1 min read

Владимир Зеленски

Украјински лидер Владимир Зеленски је на јучерашњем заједничком брифингу са генералним секретаром НАТО Марком Рутеом позвао земље Алијансе да пошаљу војнике како би се попуниле украјинске јединице, преносе украјински медији.

– Наша порука свим земљама: спремајте бригаде, оне могу да буду резерва и могу да замене наше момке који су исцрпљени, могу да их замијене на фронту – рекао је он.

Овај позив украјинског лидера се свакако односи и на Црну Гору којој је један од најважнијих спољнополитичких циљева одржавање кредибилног чланства у НАТО пакту. А како сукоб у Украјини улази у критичну фазу која не иде у корист западној војној алијанси, а Зеленски Бриселу испоставља све захтјевније рачуне, у наредном периоду се може очекивати да ће Подгорица свој кредибилитет морати да доказује на неки други активнији начин, а не као досада – излизаним флоскулама и сувопарним саопштењима подршке Кијеву.

Притиснут уза ћошак Зеленски је јуче по први пут отворено позвао НАТО да се и формално укључи у сукоб са Русијом тако што ће земље чланице послати своје војнике на фронт. За сада из НАТО-а нема одговора на овај максималистички захтјев украјинског лидера. На вапај Зеленског није одговорио ни министар одбране Црне Горе који ових дана борави у Бриселу и са осталим колегама разматра нове могућности помоћи Украјини.

Краповић је казао да је Самит НАТО-а још једном демонстрирао чврсту посвећеност Алијансе наставку пружања подршке Украјини у борби за очување територијалне цјеловитости, У саопштењу Министартсва одбране се не наводи како ће се Подгорица однијети према експлицитном захтјеву украјинског лидера.

“Краповић је изразио увјерење да ће савезнице и у предстојећем периоду наставити да пружају, као политичку, тако и неопходну конкретну помоћ Украјини. Краповић је нагласио да је Црна Гора до сада упутила значајна средства Украјини, имајући у виду да је стабилност Украјине од важности за свеукупну евроатлантску безбједност”, стоји у саопштењу Министарства одбране.

Додаје је се да је Краповић казао да ће Црна Гора наставити да доприноси јачању позиције Алијансе на источном крилу кроз ангажман припадника Војске Црне Горе у оквиру борбених група у Летонији и Бугарској.

А да ли ће се црногорски војници премјестити из Летоније и Бугарске на украјинско тле, одлучиће НАТО команда, пише Борба. За сада нема индиција да ће се Сјеверноатлантски пакт одлучити на тај корак.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Хоће ли Подгорица свој кредибилитет морати да доказује на фронту у Украјини?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *