ИН4С

ИН4С портал

Вучић дочекао краља Есватинија: Отворена врата за унапређење сарадње

1 min read

© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас испред Палате „Србија“ краља Есватинија Мсватија Трећег, који борави у званичној посети Србији до 22. октобра.

Краљ Есватинија дочекан је уз највише државне почасти – црвени тепих, почасни строј Гарде и интонирање химни две земље.

„Добро дошли у Србију, Ваше Величанство. Посета краља Мсватија Трећег симбол је јачања пријатељских односа између Србије и Есватинија и отвара врата за унапређење свих видова сарадње. Разговараћемо о кључним темама као што су економија, наука, иновације и технолошки развој“, објавио је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Он је додао и да очекује да ће потписивање билатералних докумената између Владе Србије и Владе Есватиније о сарадњи у областима трговине и инвестиција, образовања, туризма, телекомуникација, вештачке интелигенције донети нове пројекте и иницијативе које ће обогатити односе двеју земаља.

Краља Есватинија су поред председника дочекали и министри Марко Ђурић, Маја Поповић, Томислав Момировић, Ненад Поповић, Јелена Беговић, Александар Мартиновић, Дејан Ристић, Хусеин Мемић.

Након церемоније свечаног дочека, почео је састанак председника Вучића и краља Мсватија након кога ће бити одржан пленарни састанак делегација две земље предвођених председником Вучићем и краљем Мсватијем.

Према програму посете, после тога уследиће церемонија потписивања споразума уз присуство председника Србије и краља Есватинија, а након тога и њихово обраћање.

Председник Вучић и краљ Мсвати Трећи учествоваће на округлом столу „Србија и Есватини- Иновација као покретач раста“, а учесницима округлог стола обратиће се поред Вучића и краља Есватинија и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и извршни директор Дирекције за привлачење инвестиција Есватинија Сибани Многомезулу.

Краља Есватинија, дочекао је синоћ потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић на аеродрому Никола Тесла.

Како је Танјугу речено у Привредној комори Србије (ПКС) спољнотрговинска размена између Србије и Есватинија, прошле године је износила 113.200 америчких долара, при чему је извоз износио 1.100 долара а увоз 112.000.

Србија је у Есватини, земљу на југу Африке, највише извозила прибор за електричне машине за штампање, а највише увозила воће, пластику и шећер.

Значајан део увоза се статистички води као неразврстана роба.

Вучић се у мају састао се са министарком спољних послова и међународне сарадње Краљевине Есватини Фолиле Шаканту и захвалио Краљевини Есватини на принципијелној позицији о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова.

Иако су формални дипломатски односи између две земље успостављени 1990. године у Њујорку потписивањем заједничког документа, сарадња две стране постоји још од стицања независности Есватинија 1968. године.

Политички односи се заснивају на традицији сарадње која је постојала у оквиру Покрета несврстаних земаља.

У мају 2019. године тадашњи први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић посетио је Есватини, а исте године председник Скупштине Есватинија предводио је делегацију ове земље на 141. заседању Скупштине Интерпарламентарне уније које се октобра одржала у Београду.

У Београду 2022. године тадашњи министар спољних послова Никола Селаковић, потписао је са тадашњом шефицом дипломатије Краљевине Есватини Тулисилом Дладлом споразуме о сарадњи двеју држава.

Потписани су споразуми о културно-просветној сарадњи, о узајамном укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, о сарадњи у области пољопривреде, Меморандум о разумевању о сарадњи у области протокола и Меморандум о разумевању о сарадњи у области омладине и спорта.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

58 thoughts on “Вучић дочекао краља Есватинија: Отворена врата за унапређење сарадње

  1. Odličan potez predsednika Vučića! Saradnja sa Esvatinijem će dodatno osnažiti poziciju Srbije na globalnoj sceni i doneti nam ekonomske benefite.

    74
  2. Za Srbiju je najbitno da konstantno održava prijateljske odnose i unapređuje političko-ekonomsku saradnju sa drugim državama.

    57
  3. Vučić pokazuje da je lider sa vizijom – potpisivanje memoranduma sa Esvatinijem donosi nove mogućnosti za privredni uspeh Srbije. Samo napred!

    87
  4. Otvoreni odnosi i saradnja između ove dve države je od bitnog značaja. Predsednik nastoji tome sa Srbija bude zemlja uspeha.

    71
  5. Kralj Esvatinije je ozbiljan i odgovoran. Vičić i on će uspostaviti dobru komunikaciju i saradnju koja je od obostranog značaja

    71
  6. Svaka čast. Predsednik Vučić je za otvorene saradnje i dobre odnose sa drugim zemljama. Što upravo to i pokazuje, boreći se za svoj narod i zemlju.

    86
  7. Vučić se trudi da uspostavi kontakte i prijateljske odnose sa mnogima. Ovo je još jedan primer koliko se Vučić bori za interese Srbije. Dobrodošao kralju Esvatinije.

    51
  8. Ova poseta je odlična prilika za učvršćivanje prijateljskih odnosa između Srbije i Esvatinija, što može doneti mnoge benefite za obe strane.

    98
  9. на столу су пројекти и иницијативе који ће обогатити односе две државе!

    54
  10. Nakon potpisivanja, Vučić i kralj Msvati III će se obratiti javnosti, gde će verovatno istaknuti važnost jačanja veza između dve zemlje.

    77
  11. Vazno je odrzavati prijateljske odnose sa svim zemljama, posebno sa onima gde mozemo ostvariti ekonomski interes🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    86

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *