ИН4С

ИН4С портал

Патријарх Порфирије освештао Саборни храм Светог великомученика Димитрија у Даљу

Фото: Спутник

Патријарх српски Порфирије освештао је данас Саборни храм Светог великомученика Димитрија у Даљу и том приликом истакао да је српски народ веома добро кроз векове разумевао значај и смисао храма за живот појединца, али и заједнице.

„Чак и онда када се мукотрпно трудио да себи стекне и обезбеди корицу хлеба, када није имао ни најбоље место где може своју главу склонити, дизао је храм. И било је тако некада, а данас је исто тако. Дизао је храм зато што је знао да без храма ништа не може имати смисао у његовом животу“, навео је патријарх Порфирије, који је јуче започео дводневну канонску посету Епархији осјечкопољској и барањској.

Патријарх је нагласио да је мир најчвршћи и непоколебиви темељ који превладава сваку врсту фрустрације, комплекса и страхова, преноси Срна.

„Тај мир, мир Христов, чини да постанемо способни да се отварамо у односу на све и свакога у односу на творевину Божју, знаћемо из ње, када имамо мир Христов у себи, да узмемо оно што нам припада и оно што нам треба за живот, али знаћемо да и природа и творевина зависе од нашег односа према њој. Знаћемо да је негујемо, да је узносимо као уздарје Богу за све што имамо и све што смо добили, а моћи ћемо без страха, без комплекса и фрустрација да успоставимо мир и са онима који су други и другачији, знајући да сви једно треба да будемо, по речи Христовој“, поручио је патријарх Порфирије.

Епископ осјечкопољски и барањски Херувим подсетио је на славну историју Храма Светог великомученика Димитрија у Даљу, који је страдао као што је страдао и народ који га је подизао, обнављао и у њему се молио.

„Снага Цркве Христове управо је у том страдању, јер страдање је пут ка васкрсењу и потврда истинског пута спасења. Целокупна историја Цркве то и доказује: веома често Црква је била у незахвалној позицији пред прогонима или забранама, али никада није поклекла ни пред каквим искушењем, већ је, управо супротно, бивала све јача. Њена снага је у вери у Христа“, поручио је владика Херувим.

Владика је позвао вернике да своје животе утемеље на богољубљу и човекољубљу.

Саборни храм Светог великомученика Димитрија у Даљу један је од најлепших и највећих храмова Српске православне цркве, објављено је на сајту СПЦ.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *