ИН4С

ИН4С портал

Демократе: Стање у правосуђу алармантно, криминалци и насилници се не смију шетати слободно

Све чешће одлуке судова да се насилници и криминалци у рекордном року након извршеног кривичног дјела пустају на слободу представљају само још један у низу доказа колико су наше судске институције, а које су класична заоставштина бившег режима, остале заробљене у инертности и незаинтересованости за заштиту грађана, а нарочито младих, саопштено је из Демократске Црне Горе.

Како оцјењују, Судови, умјесто да штите грађане успостављајући ред и правду, све чешће постају уточиште за криминалце и насилнике које олако пуштају на слободу, остављајући друштво рањивим и у страху за своју сигурност.

“Такође, овакви трагични инциденти на било који начин не смију постати предмет политизације. С тим у вези унапријед осуђујемо сваки покушај коришћења ове трагедије за стицање политичких поена од стране било којег политичког субјекта или организације”, додају у саопштењу.

Умјесто тога, поручују, сви заједно као друштво морамо да се ујединимо и усмјеримо нашу енергију на озбиљну реформу правосудног система којег нам је бивши режим оставио у расулу.

“Стање у нашем правосуђу је алармантно и јасно је да овакве институције не могу више имати повјерење народа, што је потрвдио и данашњи масовни протест грађана у Бару”, наводе у саопштењу.

Зато је, истичу, крајње вријеме да сви заједно преузмемо одговорност и покренемо озбиљне промјене како би се коначно успоставио праведан систем у којем правда важи једнако за све, а да насилници и криминалци буду адекватно кажњени.

“Позивамо све друштвене актере, невладине организације и грађане да заједно институционално подигнемо глас против неодговорног понашања судова и затражимо промјене које су кључне за будућност наше земље и наше дјеце”, наводи се у саопштењу Демократа.

Поручују да правда не смије бити селективна, а криминалци и насилници се не смију шетати слободно међу нама!

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *