ИН4С

ИН4С портал

Нови случајеви породичног насиља: Осумњичен да супругу туче од кад се породила, отац пријетио ћерки…

1 min read

Насиље над женом; илустрација: Pixabay

Из Управе полиције и надлежних тужилаштава свакодневно саопштавају о кривичним дјелима насиље у породици или у породичној заједници. Жртве су супруге, дјеца, родитељи, рођаци… Само јуче у Бијелом Пољу су забиљежена два случаја насиља у породици, а у Пљевљима једно. Врховни државни тужилац (ВДТ) Милорад Марковић је недавно доставио вишим и основним државним тужилаштвима обавезујуће Упутство за поступање у случајевима насиља у породици или у породичној заједници као би се успоставила уједначена пракса у поступању и примјене ефикасних механизама у предметима формираним због кривичног дјела насиље у породици или у породичној заједници.

Бијелопољска полиција доставила је јуче Основном државном тужилаштву у том граду кривичну пријаву против једног А.С. због сумње да је извршио кривично дјело насиље у породици или у породичној заједници.

“Из кривичне пријаве и прилога уз исту, произилази да је А.С. 15. октобра у породичној кући, у мјесту близу Бијелог Поља, био насилан према ванбрачној супрузи М.Р, тако што је ударио песницом у предјелу десне руке, и нанио јој тјелесне повреде које је констатовао љекар специјалисте”, казали су из ОДТ Бијело Поље.

Такође, посебно је наглашено да је осумњиченен насилан према М.Р. у посљедња два мјесеца, односно од 20. августа, од када се она породила.

“Државни тужилац је јуче након саслушања осумњиченог, донио рјешење којим му је одређено задржавање у трајању до 72 сата”, наводе у ОДТ Бијело Поље..

Полиција из Бијелог Поља је јуче доставила Основном државном тужилаштву кривичну пријаву против В.Ј. из које произилази основана сумња да је извршио кривично дјело насиље у породици или у породичној заједници.

“У кривичној пријави се наводи да је В.Ј. јуче око 09:00 часова, у мјесту у општини Бијело Поље, у породичној кући, више пута упутио ријечи пријетње кћерки Н.Ј., да ће угрозити њен живот и тијело, усљед чега је код оштећене створио страх по њену безбједност”, нагласили су из ОДТ Бијело Поље.

Њему је јуче државни тужилац након саслушања одредио задржавање у трајању до 72 сата.

Основно државно тужилаштво у Пљевљима одредило је задржавање до 72 сата М.Р., због основане сумње да је учинило кривично дјело насиље у породици или у породичној заједници.

“Њему се ставља на терет да је јуче око 07.00 часова, у мјесту Рудница супрузи Ј.Р. упутио ријечи пријетеће садржине. Она је у пријави навела да свакодневно трпи психичко насиље, малтретирање и увреде од супруга М.Р.”, закључују у ОДТ Пљевља.

Шта тужиоци морају да ураде

У циљу успостављања уједначене праксе у поступању и примјене ефикасних механизама у предметима формираним због кривичног дјела насиље у породици или у породичној заједници, врховни државни тужилац (ВДТ) Милорад Марковић доставио је вишим и основним државним тужилаштвима обавезујуће Упутство за поступање у случајевима насиља у породици или у породичној заједници, саопштено је из ВДТ-а.

Упутство прописује да поступајући тужиоци хитно саслушају жртву насиља, без претходног саслушања полицијских службеника, уколико је то могуће.

“Приликом саслушања жртве, потребно је обазриво поступати и избјегавати сусрет жртве и осумњиченог/окривљеног у просторијама државног тужилаштва, сходно Конвенцији Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици”, наводи се у Упутству.

Такође је прописано да се прибаве подаци о процјени ризика за жртву, ранијим пријавама насиља, укључујући и оне догађаје који нису пријављени, као и подаци о свим претходно изреченим заштитним мјерама, поднијетим пријавама, кривичној и прекршајној евиденцији за осумњиченог.

“У случају постојања разлога за одређивање притвора, увијек предложити његово одређивање, у супротном, када постоје околности прописане Закоником о кривичном поступку, предложити изрицање мјере надзора. Такође, у случају испуњености услова прописаних Законом о заштити од насиља у породици, захтијевати заштитну мјеру”, прописано је Упутством.

На основу Упутства врховног државног тужиоца поступајући државни тужиоци обавезују се да прибаве податке да ли је дијете присуствовало насиљу и да дјецу, жртве или свједоке, саслушају на посебно обазрив начин, сходно Закону о поступању према малољетницима у кривичном поступку.

“Обавеза државних тужилаца је и да упознају жртву о праву на бесплатну правну помоћ и повјерљиво лице, као и да жртву или њеног законског заступника информишу о предузетим радњама, задржавању осумњиченог, одређивању, трајању и укидању притвора и мјере надзора, бијегу осумњиченог, као и о другим мјерама које су предузете ради заштите жртве, као и о свакој одлуци којом се правоснажно окончава кривични поступак. О истим чињеницама биће информисан и полицијски службеник ради ажурирања процјене ризика по жртву”, кажу у ВДТ-у.

Руководиоци државних тужилаштава, на основу Упутства, у циљу успостављања праксе и стандарда у поступању, осигураће ефикасну координацију и размјену информација унутар државног тужилаштва којим руководе. Такође ће Врховном државном тужилаштву достављати кварталне извјештаје са ажурираним подацима о предметима насиља у породици или у породичној заједници.

Портпароли државних тужилаштава приликом обавјештавања јавности о догађају обезбиједиће заштиту приватности и интегритета жртве и посебно обазриво информисати јавност у случајевима када је жртва дијете.

“Врховни државни тужилац одредио је координаторку за праћење примјене Упутства, чија је обавеза координација, праћење примјене Упутства и сарадња са релевантним институцијама Мултидисциплинарног тима, невладиним и међународним организацијама, као и пројектима у овој области”, закључују у ВДТ-у.

Извор: ЦдМ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *