ИН4С

ИН4С портал

То је нама наша борба дала: Погледајте скандалозни састав редакције ЦАНУ-а за писање Енциклопедије Црне Горе!

1 min read

Љубиша Станковић и Драган Вукчевић, Фото: ЦАНУ

Црногорска академија наука и умјетности (ЦАНУ) формирала је редакцију за израду прве Енциклопедије Црне Горе.

Подсјетимо, идеја о писању Енциклопедије датира још од 1969. године, али на том путу су се испријечиле бројне „неповољне околности“.

Данас, на челу главним одговорним уредником редакције академиком Драганом Вукчевићем, и још 17 чланова редакције, постављен је циљ да се Енциклопедија заврши до краја 2028. године, чиме би се отклонио цивилизацијски нонсенс и жиг неспособности елите једне друштвене заједнице која није била у стању, свих ових година, да изради званичну енциклопедију.

Један од основних задатака ове редакције, према сопственом признању, јесте да се избјегне ненаучно, непотпуно и неравноправно третирање историје, културе, умјетности и цивилизацијског развитка Црне Горе.

Међутим, када погледамо састав редакције (у прилогу) која ће се ухватити у коштац са тим пошастима и изазовима у наредом четворогодишту – ово друштво мора да буде обесхрабрено!

Чланови Редакције

 

Као прво, нити један од чланова редакције није препознат у јавности као Србин који говори српским језиком, али зато јесте сваки од њих имао значајног удјела – међу којима су неки од њих били и перјанице – на послу идеолошке трансформације или преобразбе Црне Горе у вишедеценијском трајању мафиократског режима Мила Ђукановића.

Такође, истичемо да нити један од чланова редакције није пружио подршку Српској православној цркви у Црној Гори када је иста била изложена бјесомучној агресији ДПС-а; дочим је већина одапињала оштре стрелице у правцу ове најзначајније институције у историји Црне Горе.

Нити један од чланова редакције није препознат као потписник бројних апела и иницијатива да се прекине са вулгарном дискриминацијом српског народа и српског језика, док се огромна већина њих уредно налазила на апелима подршке опскурним организацијама попут „Грађанске иницијативе 21. мај“, такозваним Белведерским устаницима и сличним трицама у власништву ДПС-а.

Нити један од чланова редакције није био изложен прогонима због критичке мисли и дјела на рачун ДПС-а, али је зато сваки члан редакције изградио респектабилну каријеру и значајну имовину у Ђукановићевом фундаментално неправедном систему.

С друге стране, уколико погледамо изјаве и јавно саопштене ставове појединих чланова ове редакције на тему СПЦ, литија, лика и дјела митрополита Амфилохија, Темељног уговора и слично – можемо закључити какав ће антисрпски потенцијал да „вришти“ из редака ове – унапријед осуђене на пропаст и памфлетизам – Енциклопедије Црне Горе.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

13 thoughts on “То је нама наша борба дала: Погледајте скандалозни састав редакције ЦАНУ-а за писање Енциклопедије Црне Горе!

  1. Naravno da ce da „vristi“.To ti je matematika.Prosto k’o dva vishe dva.
    Ima nas svakakvije a ja najvise cijenim one obicne;obicne Srbe,obicne Ruse,obicne Francuze i sve tako.
    Ali ne postoji obicni Crnogorac.Ako hoces da budes Crnogorac,moras bit dvjestopostotni.A evo zasto:
    Stopostotnom Crnogorcu su svi preci izjasnjavali kao Srbi ito 100%.Kad se stopostotnom crnogorcu oduzme tih 100% iz njegovog korjena – ostaje mu 0 (nula).Posto ziv covjek nije i ne moze biti nula,ima i za to rjesenje – pojachas Crnogorstvo na 200% i onda ti ostane sasvim dovoljno za politicki angazman i za jos poneshto ali necemo o tome,nije za javnog prostora.

    18
    23
  2. Рањове и Мила лопова трањице и искомплексирана група задојена болесном мржњом према свему српском. Тачније и једноставно речено конвертите и продане душе. Лакирани и углађени споља а изнутра – усташлук.

    22
    32
  3. Teska govna. Kad umru niko im na sahranu od ljudi nece doci. Teska im je zemlja kojom hodaju. Kupio ih Milo ka krmace. Za 2500 mjsecno. Pi bijede ljudske . Oce da svadjaju narod ovi sektasi. Mozete pisat koliko ocete a ja cu to rado da kupim koliko god da kosta ali zato toalet papir necu taj mjesec uzimati. Zamaprite Amfilohije vam je sefa porazio sad vam uzalud i URA I druga famelja i ovi umiveni. Ne znate vi kakve srbi u CG gromade intelektualne imaju od omladine jer vi ste nas kalili za to kroz nemasitu.

    18
    24
  4. Montenegrinski šovinisti i dalje drže sve poluge vlasti u Crnoj gori zato nije se čuditi ni ovom smeću koje će pisati enciklopediju nacističkog Montenegra.

    18
    31
  5. Па шта рећи? Црна Гора никад није имала правих интелектуалаца у већем броју. Екипа са списка је сва препозната као дукљанска од стране народа.
    Једино решење је да Скупштина и Влада прогласе израду енциклопедије националним пројектом и у тим за њену израду одаберу стручне и некомпромитоване кадрове. Тако је уосталом ДПС наложио израду граматике и правописа и речника црногорског језика, мимо професора са факултета, академије и јавности.
    Ови људи са списка су давно потрошили себе. Тој екипи фали само Николаидис и Тања Бечановић па да буду савјет стараца СДП-а Ранка Кривокапића.

    44
    58
  6. ОВО СУ КЛАСИЧНИ ПРИМЈЕРЦИ ,,ПОДОБНИХ,, МЕДИОКРИТЕТА И ОБОЖАВАОЦА РАСТОЧКОГ ДРИПЦА И ЛОПОВСКОГ САВЕЗА ДПС СДП.СТАНКОВИЋ ПРОИЗВОД И ПРОФИТЕР ТОГ НАКАЗНОГ СИСТЕМА, УСТВАРИ КАТНИЋ У НАУЦИ, МИРНО ПОСМАТРАЛИ И ПРОФИТИРАЛИ ОД ДПС ПЉАЧКЕ НАРОДА. КО ЋЕ ПЛАЋАТИ ЊИХОВУ ДПС ЕНЦИКЛОПЕДИЈУ HAРОД KOJEГ СУ ОПЉАЧКАЛИ.

    50
    91

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *