ИН4С

ИН4С портал

Шарановић би подржао иницијативу да српски језик буде службени у Уставу

Шарановић

Потпредсједник Демократске Црне Горе и министар унутрашњих послова Данило Шарановић казао је да би подржао иницијативу да српски буде службени у Уставу.

„Сматрам да је 2007. године када је писан Устав и третирано питање језика у Црној Гори да је тада учињена неправда и постојала је реална основа да црногорски и српски језик буду изједначени“, рекао је Шарановић гостујући у емисији „Недјеља у ретровизору“ на Телевизији Вијести.

На питање да се стекну услови да ли би подржао иницијативу да српски буде службени у Уставу одговорио је „наравно“.

„Уколико је то могуће, али мислим да се то никада не може догодити док је Устав овакав какав јесте“, казао је Шарановић.

У Уставу пише да је у Црној Гори службенио црногорски језик, као и да су ћирилично и латинично писмо равноправни. У службеној употреби су и српски, босански, албански и хрватски језик.

Недавно је и лидер Демократа и потпредсједник Владе Алекса Бечић рекао да сматра да је 2007. године је учињена неправда када српски језик није третиран једнако као црногорски језик.

Према резултатима пописа становништва одржаног у децембру прошле године, највише становника Црне Горе говори српски језиком, њих 43,18 одсто (269.307).

Слиједи црногорски језик који говори 34,52 одсто (215.299), а на трећем мјесту је босански, са 6,97 одсто (43.470), саопштено је из Управе за статистику (Монстат).

Вијести

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *