ИН4С

ИН4С портал

Уставни суд тражи од ДИК-а изјашњење у вези три изборне жалбе

1 min read

Уставни суд

Уставни суд затражиће данас од Државне изборне комисије (ДИК) изјашњење и документацију о једној жалби у вези избора у Подгорици, те двије које се тичу избора у Котору, сазнају незванично „Вијести“.

Жалба у вези подгоричких избора тиче се биралишта у Дољанима и поднио ју је носилац листе Покрета „Напријед“ Вук Кадић, док се двије жалбе у вези которских избора односе на бирачко мјесто у Прчању и биралиште Мирац, и поднио их је носилац листе коалиције Демократске Црне Горе и Покрета Европа сад (ПЕС) Владимир Јокић.

Кадић је прије десетак дана поднио 14 жалби којима је одбијено исто толико приговора који се односе на, како тврди, неправилности на изборима у Подгорици одржаним 29. септембра. Он је тражио поништавање избора и понављање гласања на 14 бирачких мјеста, на којима су уписана 10.482 бирача. На тим биралиштима је, према прелиминарним резултатима избора, гласало 5.979 грађана с правом гласа.

Наводне неправилности на које се позива тичу се непоклапања броја гласачких листића и броја контролних купона, а једна на гласање на биралишту Дољанима, са ког је нестао извод из бирачког списка.

Јокић је жалбе поднио такође прије десетак дана и у њима преиспитује „пат позицију“ у которској изборној комисији, односно, како је рекао „Вијестима“ раније – жели да докаже да однос осам према осам у њој није довољан за одлучивање.

Демократска партија социјалиста (ДПС) тражила је да се поново гласа на једном биралишту (Дом културе) у Прчању зато што су у гласачкој кутији била два листића више (271 укупно) од броја контролних купона (269). С друге стране, коалиција Демократе-ПЕС захтијевала је да се гласање у мјесту Мирац поништи због тога што се печат на листићима налазио на погрешном мјесту.

Након што Уставни суд пошаље захтјев ДИК-у, комисија ће имати 24 сата да им одговори. Потом ће суд имати 48 сати да донесе одлуку.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *