ИН4С

ИН4С портал

Покрет Напријед: Неопходно што прије средити бирачке спискове

Недавно објављени резултати пописа становништва скренули су пажњу јавности на податак да у Црној Гори има више бирача него пунољетних становника, односно грађана са правом гласа. Ово би било чудно када не бисмо знали да се попис базира на изјави грађана, док се бирачки списак дефинише на основу административних процедура, саопштено је из Покрета Напријед.

„Такође, подаци пописа се користе искључиво у статистичке сврхе и у друге се, сходно закону, не могу користити. Да бисмо избјегли политизацију добијених података, потребно је попис посматрати као највећу и најважнију статистичку акцију којом се прикупљају подаци о најзначајнијем ресурсу једне земље – о становништву, те као основ за формирање стратегије развоја Црне Горе у свим сферама друштвеног живота“, наводи се у саопштењу.

Казали су да, како се у наредном периоду не би дешавало оволико нелогичности, неопходно је што прије средити бирачке спискове, како би се смањио простор за потенцијалне изборне манипулације.

„ДПС (Демократска партија социјалиста) и њихови партнери су годинама, служећи се оваквим средствима, односно класичним изборним инжењерингом, освајали власт у Црној Гори и то није никакво изненађење. Међутим, не схватамо партије тренутне парламентарне већине које нису предузеле ништа да би се стало на пут овој појави, иако су у готово свим предизборним кампањама обећавале да ће то бити један од њихових првих корака када се нађу на позицијама одлучивања“, пише у саопштењу.

„Покрет Напријед се залаже за доношење новог закона о бирачком списку, уз детаљну ревизију постојећег бирачког списка, као и за измјене и допуне закона о регистрима пребивалишта и боравишта. Бирачки списак је у свим демократским земљама један од најважнијх регистара и његово нетачно вођење директно утиче на изборну вољу грађана. Стога, позивамо доносиоце одлука да у што краћем року почну да рјешавају овај проблем, како бисмо из бирачког списка избрисали тзв. фантомске бираче и створили услове за фер и поштено надметање у изборним процесима који слиједе и у којима ће глас грађана коначно бити вреднован на прави начин“, закључује се.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *