ИН4С

ИН4С портал

УП: Седмични преглед активности полиције

1 min read

Службеници Управе полиције су од 14. до. 21. октобра на територији Црне Горе регистровали 138 кривична дјела, за која ће одговарати 124 физичка лица и 3 правна лица.

У тренутку извршења 31 кривично дјело је регистровано са непознатим извршиоцем, а предузете активности из надлежности полиције су резултирале расвјетљавањем 25 дјела, што представља проценат расвијетљености од 80%.
Припадници криминалистичке полиције су лишили слободе 67 лица, од чега њих 54 због учињених кривичних дјела, а 13 због учињених прекршаја.
Полиција је током претходне седмице, предузимајући мјере и радње из своје надлежности, одузела 6 комада оружја и 156 комада муниције различитог калибра.

Регистровано је једно убиство у покушају по познатом извршиоцу, који је лишен слободе.

Специјално полицијско одјељење поднијело је Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против четири лица која се терете да су извршила шест кривичних дјела против живота и тијела. Пријављени се терете да су током друге половине 2019.године постали припадници криминалне организације, те да су дјелујући у оквиру те криминалне организације извшили кривична дјела. Од укупног броја пријављених лица, три су регистрована као чланови организованих криминалних група у документу Процјена опасности од тешког и организованог криминала–

СОЦТА и налазе се у затвору ван Црне Горе. Једно од пријављених лица није регистровано као члан организоване криминалне групе у овом документу и налази се у УИКС-у због извршења другог кривичног дјела.

Полиција је поднијела седам кривичих пријава против осам лица због осам кривичних дјела у вези са дрогама. Осим тога, поднијето је и 16 прекршајних пријава против 16 лица због прекршаја из Закона о спречавању злоупотребе опојних дрога.
Када је ријеч о откривању кривичних дјела из области економског криминала, полиција је поднијела 18 кривичних пријава против 20 физичких и 3 правна лица због учињена 23 кривична дјела, а причињена је материјална штета у укупном износу од 315 427 еура, од чега на штету Буџета 271 064 еура.

Када је корупција у питању ОДТ-у су поднешене четири кривичне пријаве против четири лица због четити кривична дјела злоупотреба положаја у привредном пословању.

Службеници ОБ Подгорица у редовном поступку поднијели су ОДТ-у у Подгорици, 4 кривичне пријаве против 4 лица, за која је у поступку до подношења кривичних пријава, утврђено да су кривична дјела фалсификовање исправе, која им се стављу на терет, починила на начин што су приликом запослења приложили као праве лажне исправе – дипломе о стеченом степену стручне спреме.

Службеници Одсјека за борбу против корупције, економског криминала и спровођења финананијских истрага поднијели су кривичну пријаву Основном државном тужилаштву у Подгорици, против једног физичког лица због основане сумње да је извршило кривично дјело – Фалсификовање службене исправе.

У оквиру акције „Нелегална градња“ поднијета је једна кривична пријава против једног лица за кривично дјело грађење објекта без пријаве и документације за грађење.

Током наведеног периода регистровано је и процесуирано 28 кривичних дјела из области насиља у породици, а сходно Закону о заштити од насиља у породици поднијето је 11 прекршајних пријава.

Када је ријеч о малољетничкој делинквенцији и вршњачком насиљу, полиција је поднијела пет кривичне пријаве и четири извјештаја као допуне кривичних пријава, против 10 малољетних лица, због почињених кривичних дјела тешка и лака тјелесна повреда, насиље у породици, насилничко понашање, тешка крађа и злостављање.

Поднешена је и прекршајна пријава против једног малољетног лица због почињених прекршаја из Закона о ЈРМ.

Када су у питању тежа кривична дјела против имовине расвијетљена су два кривична дјела.

Криминалистичка полиција је лишила слободе 11 лица по локалним и нацоналним потјерницама,док су по међународним потјерницама на територији наше државе лишена слободе три лица.

Седмицу за нама је обиљежило стабилно стање јавног реда и мира. На територији Црне Горе полицијски службеници су заблиљежили 14 случајева нарушавања јавног реда и мира и том приликом процесуирали укупно 20 лица због 14 прекршаја из Закона о јавном реду и миру. Од наведеног броја процесуираних лица 9 су лишена слободе.

Полиција је у периоду од 14. до 21. октобра обезбјеђивала два јавна окупљања.

Када је ријеч о стању безбједности у саобраћају током претходне седмице регистроване су 122 саобраћајне незгоде, у којима су страдала два лица, 11 особа задобило је тешке тјелесне повреде, а њих 51 лаке тјелесне повреде.

Током истог периода, саобраћајна полиција је, споводећи контроле у саобраћају, поднијела 387 прекршајних пријава, издала 2.758 прекршајних налога и лишила слободе 145 лица због прекршаја из Закона о безбједности саобраћаја на путевима.

Спроводећи поступак принудне наплате неплаћених прекршајних налога полиција је извршила наплату више од 33.000 еура.
Гранична полиција је од 14. до 21. октобра 2024. године на граничним прелазима контролисала укупно 457.664 лица од тога 227.774 лица на улазу и 229.890 на излазу из Црне Горе.

Контролисано је укупно 113.787 моторних возила, 152 пловила, 541 ваздухоплов и 42 воза.

Није дозвољен улаз у нашу државу за 32 лица.

Службеници Сектора граничне полиције издали су 85 прекршајних налог сходно Закону о странцима. Донијето је 27 рјешења о добровољном повратку. Гранична полиције је донијела 30 рјешења о отказу боравка до 90 дана, а 38 лица је изразило намјеру за међународну заштиту. Инициран је један престанак привременог боравка.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *