ИН4С

ИН4С портал

Министарство финансија: Нема правног основа за утврђивање другачије висине зараде приправника у јавном сектору

1 min read

Илустрација

Министарство финансија саопштило је да мисле да нема правног основа за утврђивање другачије висине зараде приправника у јавном сектору, осим оне прописане Законом о зарадама запослених у јавном сектору.

Додају да је приликом обрачуна октобарских зарада у Централизованом обрачуну зарада, дало потрошачким јединицама ближе инструкције за обрачун минималних зарада (600 € и 800 €) запослених са одговарајућом стручном спремом, које су се односиле на гранични коефицијент који је утврђен за државне службенике и намјештенике.

– Поменуте Инструкције су се односиле искључиво на државне службенике и намјештенике, али не и на приправнике који се стручно оспособљавају у судовима и тужилаштвима, као и другим органима државне управе. С обзиром да је од стране овлашћених лица која уносе податке у систем било захтјева за појашњење да ли и приправници са високом школском спремом остварују право на минималну зараду у висини 800 €, Министарство финансија је упутило на позитивне прописе односно на Закон о зарадама запослених у јавном сектору у којем је (чланом 29) прецизирана висина зараде приправника са VII нивоом квалификације образовања, у висини од 60% просјечне зараде у Црној Гори – наводе у саопштењу.

Додају да имајући у виду да је одредба Гранског колективног уговора за област управе и правосуђа, која се односила на зараду приправника престала да важи 14. фебруара 2023. г, када је потписан нови ГКУ за област управе и правосуђа, мишљења су да нема правног основа за утврђивање другачије висине зараде приправника у јавном сектору, осим оне прописане Законом о зарадама запослених у јавном сектору.

– Указујемо да је и Законом о раду (члан 2 став 2) и Општим колективним уговором (члан 2 став 2) прописано да се одредбе ових прописа примјењују и на запослене у државним органима, органима државне управе, јединицама локалне самоуправе и јавним службама, ако посебним законом није другачије одређено, као што је то у конкретном случају Закон о зарадама заполсених у јавном сектору. У коначном истичемо да се овој категорији запослених у јавном сектору повећава нето зарада по основу смањења доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на терет запосленог – закључују у саопштењу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *