ИН4С

ИН4С портал

Путин и Си у Казању: Никакви светски потреси не могу пољуљати односе Русије и Кине

1 min read

© Фотохост-агентство brics-russia2024.ru/Принтскрин Спутњик

Председник Русије Владимир Путин састао се са кинеским лидером Си Ђинпингом на маргинама самита БРИКС у Казању.

Путин је рекао да су односи Русије и Кине пример како треба градити односе међу државама. Како је истакао, сарадња две земље је равноправне природе. Упркос негативним спољним утицајима, Русије и Кина настављају да повећавају трговину, приметио је руски лидер.

Две земље успешно реализују заједничке пројекте у сфери транспорта, енергетике и пољопривреде, додао је председник. Такође, доследно реализују споразуме који су достигнути у мају у Пекингу и на маргинама самита ШОС.

Путин је нагласио да Русија и Кина јачају координацију и у сфери глобалне безбедности.

Такође је додао да је Русија током свог председавања у БРИКС урадила све што од ње зависи да ојача организацију.

Си Ђинпинг је са своје стране истакао да су у протеклих десет година руско-кинески односи издржали искушења без преседана.

„Током протекле деценије кинеско-руски односи, који су издржали тестове променљиве међународне ситуације, прошли су огроман пут и достигли су ниво без преседана“, рекао је Си Ђинпинг на састанку са руским лидером.

Како је додао, озбиљни потреси на међународној сцени не могу пољуљати чврсте односе Русије и Кине. Односи две земље су преживљавали успоне и падове, али су Русије и Кина нашле прави начин да коегзистирају као две велике суседне земље, нагласио је Си Ђинпинг.

Такође је напоменуо да односи Кине и Русије нису усмерени против трећих земаља.

Он је рекао да је БРИКС системотворни фактор у формирању мултиполарности, те да Кина високо оцењује рад Русије у оквиру председавања у БРИКС 2024. године.

Самит БРИКС у Казању одржава се од 22. до 24. октобра. Како је рекао помоћник руског председника Јуриј Ушаков, на самиту је представљено 36 земаља, од којих 22 на највишем нивоу, а на догађају учествују и руководиоци шест међународних организација.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *