ИН4С

ИН4С портал

Још се чека сагласност Министарства о новом Дану општине Пљевља

1 min read

Пљевља

Више од годину од како су одборници у Скупштини општине Пљевља усвојили измјене Статута Општине, којим је предвиђено да се, умјесто 20. новембра, Дан општине Пљевља обиљежава 27. октобра, на празник Свете Петке. Но, ни годину касније, одлуке Владе по овом питању нема, пише портал РТЦГ.

Осим власти и опозиције, подијељена и мишљења међу грађанима.

Нејасно је због чега се још увијек чека сагласност Министарства јавне управе, иако је градска власт у Пљевљима захтјев послала још прије годину.

Тада је у локалном парламенту усвојена одлука о новом Дану општине.

Пљевљака Мирка Лонцовић ипак друштвене актуелности савременог доба не дотичу, па ни иницијатива градске власти да се у Пљевљима Света Петка слави као дан општине, јер Мирко је, каже, Југословен.

“Ја сам у Титово вријеме васпитан и подижен, нове датуме и процедуре не пратим пуно, јер ме не интересује, ја маштам да створимо опет Југославију”, казао је Лонцовић за ТВЦГ.

Има међутим Пљевљака који размишљају другачије од Лонцовића и који би у новим друштвеним околностима и нови датум за обиљежавање празника града.

Вранеш очекује да се ових дана огласи премијер. Поред Спајића ријеч треба да да и Министарство јавне управе. Шта ће бити уколико се та очекивања изјалове?

“У народним данима, до недјеље, знаћемо шта да радимо, али у сваком случају до краја ћемо испоштовати Устав и законе Црне горе. За пуних годину дана Влада, могли су да нам одговоре, да кажу јасно и гласно какав је став Владе поводом овога питања. Ја се искрено надам да ћемо ми славити 27. октобар као нови дан општине”, поручио је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш.

Став опозиције је јасан и исти као лани.

“Циљ ове и овакве иницијативе нијесу безазлани, тога морају бити свјесни грађани, а наравно и ресорно министарство и Влада Црне Горе. Једини циљ који ја овдје видим ове иницијативе јесте нарушавање мултивјерског и мултикултурног склада који се баштине у Пљевљима од настанка Пљеваља”, истакла је предсједница ОО БС Кенана Хардић – Струјић.

“На овакве приједлоге не треба држати повез преко очију, јер се на тај начин стиче утисак да дају легитимитет урушавању секуларизма у Црној Гори, а са друге стране подривање Пљеваља као мултивјерске и мултинационалне средине која су била за понос не само цијеле Црне Горе, већ и шире”, казала је предсједница ОО ДПС -а Маја Рондовић.

Календар одмиче, а из Министарства јавне управе саопштење са свега неколико реченица: “Поступак захтјева општине Пљевља је у току, а о исходу ће нас обавијестити”, преноси РТНК.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *