ИН4С

ИН4С портал

Додик: БРИКС је нада у праведнији свијет

1 min read

Председник Републике Српске Милорад Додик, који се налази у Казању на самиту БРИКС-а, рекао је за РТ Балкан да је за њега БРИКС мировна асоцијација која буди наду да ће свијет бити праведнији, пун поштовања, где ће се сувјерене земље понашати сувјерено и без наметања својих захтјева другима.

Додик је рекао да је за РС, која нема међународно признање али има међународни капацитет, важно да буде у Казању и свједочи новом процесу који треба да омогући додатну стабилизацију и мир и ред у свијету.

Он је подсјетио да је Српска била страна у Дејтонском споразуму који су гарантовале велике силе, али да је једина од њих која је остала досљедна споразуму Русија. И она упорно тражи да се поштује међународно право и Дејтонски споразум.

За разлику од Русије и нас, Запад је створио „дух Дејтона“, што значи да они тумаче шта је дух Дејтона и на тај начин покушавају да развласте РС од дејтонских и уставних права, рекао је Додик.

Председник РС је нагласио да Русија никада није била навијачка, да једнако жели да афирмише права и муслимана и Хрвата и Срба у БиХ, због чега Српска има предану сарадњу и квалитетан дијалог са Русијом. „Тако је и дошло до позива да дођем овдје и свједочим како ће се свијет кретати“, рекао је.

Додик је изразио наду да ће БРИКС наћи начин да омогући и „субјективитетима као што је РС“ да добије неки статус у БРИКС-у, како бисмо учили и сарађивали и помагали колико можемо у капацитету који имамо.

„Запад не тражи сараднике и партнере, већ поданике. И у томе је разлика између Запада и БРИКС-а. Овде се осећамо слободно, добро и били бисмо веома срећни да се оваквим субјективитетима дозволи било какав статус у оквиру БРИКС-а“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, због западних санкција Русији, тешко је сарађивати са Москвом, али Бањалука упркос свему поносно одржава контакте и везе и сарађује у образовању, култури, спорту.

„Користимо сваку врсту прилике“, рекао је Додик.

(РТ Балкан)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Додик: БРИКС је нада у праведнији свијет

  1. Bravo za predsednika RS Milorada Dodika, koji je smogao snage i hrabrosti i odupreo se pritiscima Zapada, sto je otisao u Kazanj na sastanak BRIKS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *