ИН4С

ИН4С портал

Од двије туре цигарета 160.000, од дроге много више

1 min read

Фото: Лазар Ружић

Петочлана криминална група коју је, према сумњама СДТ-а, формирао син пензиносаног полицијског службеника, Никшићанин Страхиња Копривица, само од двије туре шверцованих цигарета зарадила је око 160.000 евра.

Ови наводи налазе се у списима предмета који је Специјално државно тужилаштво формирало против Копривице, Игора Крстовића, Маринка Копривице, Николе Вукотића и Блажа Ђурковића. Они се терете за кријумчарење сканка и цигарета. Од дроге, како тврди СДТ, осумњичени су зарадили знатно више новца него од продаје цигарета. Сви осумњичени, осим Крстовића, ухапшени су прекјуче. Крстовић, који слови за високорангираног члана „шкаљарског клана“, од марта ове године налази се у Истражном затвору због сумње да је прао новац.

Криминална група је, наводно, формирана током 2020. године. „Робу“, односно цигарете и сканк, како се сумња, набављали су из Албаније и Зете, након чега су је товарили у возила и превозили до Хрватске, Италије, а онда даље у земље Европске уније. Према незваничним сазнањима „Дана“, тужилаштво ову мафијашку организацију терети да је у јулу 2020. године прокријумчарила двије туре по 300 пакета цигарета. Копривица је, према сумњама тужилаштва, био задужен да пронађе „робу“, а сканк је наводно добављао преко Крстовића. Преостала тројица осумњичених наводно су били задужени за развожење тура, препакивање робе итд. Тужилаштво претпоставља да нијесу сви осумњичени учествовали и у шверцу дроге и у кријумчарењу цигарета и дроге, већ да су имали подијељене послове.

Данас одлука о притвору

Четворица ухапшених су у ноћи између понедјељка и уторка у касним сатима саслушани у Специјалном државном тужилаштву након чега им је одређено задржавање до 72 сата. Током јучерашњег дана специјални тужилац је саслушао и Крстовића, који је доведен из спушког затвора. Осумњичени ће данас бити приведени судији за истрагу Вишег суда у Подгорици који ће одлучити о предлогу СДТ-а да им се одреди притвор.

– По налогу Специјалног државног тужилаштва, Специјално полицијско одјељење је лишило слободе четири лица (С.К., Н.В., Б.Ђ. и М.К.) и против њих, као и против И.К., који је у притвору у Управи за извршење кривичних санкција, у другом кривичном предмету, поднијело кривичну пријаву, због постојања основа сумње да су учинили кривично дјело стварање криминалне организације, а С.К., И.К. и Б.Ђ. кривично дјело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, С.К. и М.К. два кривична дјела кријумчарење, а С.К. и два кривична дјела недозвољена трговина, саопштено је из СДТ-а након хапшења.

Предмет је формиран након анализе „скај“ материјала који је Еуропол доставио Специјалном државном тужилаштву. Осим Копривице, Крстовића, Вукотића и Ђурковића, у овом послу учествовало је још неколико особа које су такође имале „скај“ налоге преко којих су договарали посао. Ипак, они засад нијесу идентификовани. У списима се, како сазнајемо, засад не спомиње да су осумњичени имали било какву помоћ из полицијских редова. Међутим, истрага се и даље наставља у циљу идентификације свих учесника у кријумчарењу.

О Страхињи Копривици, сину пензионисаног полицијског функционера Душка Копривице, већ дуже времена спекулисало се да је наводно у вези са „кавачким кланом“. Млађег Копривицу спомињао је и заштићени свједок у предмету који је био формиран против припадника три криминалне групе које су, по наводима СДТ-а, формирали Игор Вукотић, један од вођа „шкаљарског клана“, Никшићанин Ранко Радуловић и Ероген Брајовић из Албаније. Заштићени свједок Јадранко Јонски је тврдио да је међу метама које су тада „нишанили“ припадници ових криминалних група било више полицијских функционера, међу којима и Душко Копривица, као и његов син Страхиња. Међутим, иако се тада тврдило да су особе блиске „шкаљарском клану“ имале намјеру да га убију, Копривица се сада сумњичи да је дрогу и цигарете шверцовао уз помоћ једног од наводно најбитнијих људи из те криминалне групе, Игором Крстовићем.

 

Извор: Дан

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *