ИН4С

ИН4С портал

Драговић: Нијесам крио имовину ни за „шкаљарце“, ни за било кога, нека надлежни све провјере

1 min read

Дарко Драговић

Сву своју имовину стекао сам законито. За све постоји ваљан и неспоран правни основ и позивам све надлежне државне органе да провјере све што сам у животу стекао, саопштио је посланик Покрета Европа сад Дарко Драговић.

Како наводи, извјештај о приходима и имовини за 2023. годину поднио је Агенцији за спречавање корупције, са закашњењем, због чега ће прекршајно одговарати, али у њему су сви подаци о имовини.

– Између осталог, евидентирано је да су се у 2023.години на моје име водила два стана у Котору и Будви, али и да постоји дуг у износу од 120.000 евра – казао је Драговић.

Он је казао да у односу на те станове није имао никакав договор са сада покојним Јованом Вукотићем да наводно на своје име уписује његове некретнеине.

-Договор у вези куповине спорних станова имао сам само и искључиво са лицем М.Л. са којим сам у дугогодишњим пријатељским односима и то на сљедећи начин: наслиједио сам доста непокретности након смрти родитеља. Између осталог, био сам власник катастарске парцеле у индустријској зони Даниловграда, површине 3200м2 чија је тржишна вриједност 2018. године била око 120 000 евра. План ми је био да за вриједност те непокретности купим друге непокретности. Тако сам и постигао договор са М.Л. на начин да ми он прода два стана, у Котору и Будви, а да ја њему исплатим купопродајну цијену након продаје земљишта, или да му накнадно пренесем право својине на земљишту – казао је Драговић.

Како је додао, недуго након закључења купопродајних уговора Специјално државно тужилаштво је покренуло кривични поступак против М.Л. због постојања основане сумње да је извршио кривично дјело утаја пореза и доприноса.

– Одлучујући по предлогу СДТ-а, судија за истрагу Вишег суда у Подгорици је донио Рјешење Крис бр. 72/18 од 17.12.2018 године,којим је, између осталог, одређена привремена мјера забране располагања овим непокретностима. С обзиром на то да сам био савјесни купац ових непокретности, које у том моменту нијесу биле плаћене, нисам хтио да ризикујем последице исхода овог кривичног поступка јер је постојала опасност да ови станови буду предмет трајног одузимања. Стога смо М.Л. и ја тада постигли договор да раскинемо купопродајне уговоре, односно да му станове вратим и не плаћам купопродајну цијену, а да он слободно располаже са њима. Међутим, услов правне конкретизације нашег договора је био окончање кривичног поступка и утврђење даље судбине ових станова, јер нотар није могао раскинути уговоре док год постоји забиљежба забране располагања – казао је Драговић.

Пресудом Вишег суда у Подгорици од 8.2.2021 године М.Л. је, наводи Драговић, оглашен кривим за извршење кривичног дјела стављеног му на терет и кажњен условном осудом и новчаном казном од 5000,00 евра уз обавезу да плати држави штету у износу од 20000 евра.

– С обзиром на то да у року од двије године од дана правоснажности ове пресуде СДТ није покренуо поступак трајног одузмања имовине осуђеног М.Л.,дана25.07.2023 године је поднијет суду захтјев за укидањем привремене мјере забране располагања. Изјашњавајући се по изјављеном предлогу, СДТ је навело да у односу на наведене непокретности није у законском року поднијет захтјев за трајно одузимање имовине која је привремено блокирана. Поступајући по захтјеву М.Л. Виши суд у Подгорици је дана 17.06.2024 године донио рјешење којим је укинута привремена мјера забране располагања непокретностима уз забиљежбу забране у катасатру непокретности одређене рјешењем судије за истрагу истог суда од 17.12.2018 године. Према томе, од 17.12.2018. године, па до 17.06.2024. године забрањено је било располагати са непокретностима које сам купио од привредног друштва чији је власник М.Л., те с тога нисмо ни могли формализовати наш договор, односно закључити нотарски запис раскида купопродајних уговора – објаснио је Драговић.

Одлука Вишег суда у Подгорици је, додаје, постала правоснажна тек 11.10.2024 године.

– Чим су се стекли услови, односно по брисању забиљежбе забране располагања из Листа непокретности, уговор о купопродаји стана је формално раскинут. Нити могу знати, нити трпјети последице било чијег поступања након постигнутог договора о раскиду уговора, нити прије купопродаје, јер купопродајну цијену никад нисам платио, нисам у посједу ових некретнина, нити сматрам да су станови моји од момента постизања договора о раскиду са М.Л. Јасно је да за све вријеме трајања забране располагања нијесмо могли и правно раскинути уговоре. Једини и искључиви договор око купопродаје, услова купопродаје и услова раскида имао сам са М.Л. У коначном, поступао сам у својству његовог браниоца све вријеме, а као савјесни купац изјавио сам и жалбу на рјешење судије за истрагу од 17.12.2018 године – казао је Драговић.

Са Јованом Вукотићем, тврди Драговић, није био у пријатељским односима, нити је с њим икада имао било какав договор.

– Такође, никада нисам био законски заступник Јована Вукотића у овим пословима, нисам на себе преписао спорне непокретности јер наводно нису могле бити својина сада почившег Јована Вукотића због финансијске истраге, и готово све вријеме од куповине па до сада, станови су били под забраном располагања и лупом тужилаштва. Станове не сматрам својим, нисам у њиховом посједу и не знам да ли је и са ким М.Л. имао договор у вези истих. Инсинуацијама да бих могао имати везе са било каквим криминалним активностима нарушен ми је лични и професионални углед, али и безбједност. Свим законским средствима ћу бранити свој лични и професионални интегритет – поручује Драговић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Драговић: Нијесам крио имовину ни за „шкаљарце“, ни за било кога, нека надлежни све провјере

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *