ИН4С

ИН4С портал

Вучуровић: Већински језик у Црној Гори је српски и потпуно је логично да он буде у службеној употреби

1 min read

Јован Јоле Вучуровић

Попис је слика Црне Горе и као такав треба да се пренесе у реални живот грађана и државе. Већински језик у Црној Гори је српски, то су саопштили грађани и не видим разлог за било чију нервозу, казао је посланик Нове српске демократије и коалиције За будућност Црне Горе Јован Јоле Вучуровић, пише Борба.

Он је за реаговао на данашње саопштење Демократске партије социјалиста гдје су „подсјетили“ да је службени језик у Црној Гори црногорски.

„Све ентузијасте, са разних нивоа власти, који ових дана испуњавају агенду великосрпског национализма, заступајући тезу да српски језик треба да постане службени, подсјећамо на веома важну чињеницу: највиши правни акт, Устав, дефинише да је службени језик у Црној Гори – црногорски. Службени језик државе Црне Горе је тако чврсто заштићен Уставом, да га ова парламентарна већина не може промијенити, сем да сруши уставни поредак, изврши државни удар и суспендује све институције. Свако актуелизовање промјене службеног језика је бесмислено и представља дио пропаганде великосрпског национализма, који жели од Црне Горе, државе свих грађана, да прави државу етничких група и народа, са доминацијом српског, постављајући мине у темеље њене државности. Подсјећамо да црногорски језик није језик етничких Црногораца, већ је назван према имену државе Црне Горе, као што је то урађено у свим државама бивше Југославије. Свако инсистирање на измјени уставног статуса црногорског језика као службеног језика наше државе, не значи само негацију тог језика, него и Црне Горе као државе у којој се он говори“, само су неке од порука ДПС-а изречене у данашњем саопштењу.

Вучуровић је реагујући за наш портал казао да оваква саопштења не доприносе помирењу већ и даље имамо један мањи дио политичке сцене који је изразито шовинистички и антисрпски расположен.

„Српским језиком говори убједљива већина грађана Црне Горе и потпуно је логично и нормално да српски буде службени језик, онај на коме је кроз историју стасавала и настајала Црна Гора. Онај ко се противи томе да већински језик буде службени једино може бити припадник неке екстремистичке, фашистичке организације и да снажно мрзи неку нацију. Ми у Црној Гори заиста имамо на сцени екстремисте из дијела ДПС, који баштине усташку идеологију Секуле Дрљевића, и којима је једини циљ да изазову неки ексцес“, казао је Вучуровић.

Он им, ипак, то не препоручује, додајући да је та политика 2020. године више пута поражена и да се морају потрудити да буде прошлост због демократских процеса у Црној Гори.

„Ипак вјерујем да и на тим адресама донекле станује разум и да ћемо успјети да се договарамо макар око оних питања која су јасна и недвосмислена , а чињеница је да је српски језик већински и да треба да буде службени“, закључио је Вучуровић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Вучуровић: Већински језик у Црној Гори је српски и потпуно је логично да он буде у службеној употреби

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *