ИН4С

ИН4С портал

Г7 посуђује Украјини 50 милијарди долара руског новца!

1 min read

Фото: Принтскрин РСЕ

Група седам водећих индустријализираних нација (Г7) наставља с пакетом кредита од 50 милијарди долара за Украјину, а амерички допринос од 20 милијарди долара бит ће подијељен између економске и војне потпоре, рекао је дужносник Бијеле куће 23. октобра, пише Радио Слободна Европа.

Челници Г7 сложили су се раније ове године да ће пројектирати зајам користећи добит од камата на руску замрзнуту имовину.

„Да будемо јасни, ништа слично никада прије није учињено. Никада прије мултилатерална коалиција није замрзнула имовину земље агресора, а затим искористила вриједност те имовине за финанцирање обране оштећене стране, а све то поштујући владавину права и одржавајући солидарност“, рекао је Далееп Сингх, замјеник савјетника Бијеле куће за националну сигурност за међународну економију.

Руска имовина вредна више од 200 милијарди евра замрзнута је у ЕУ пошто је Русија у фебруару 2022. године покренула агресију на Украјину.

Сингх је казао да ће Сједињене Америчке Државе осигурати најмање десет милијарди долара зајмова путем економске потпоре, додајући да би то могло укључивати пројекте енергетске помоћи или за инфраструктуру.

Очекује се да ће осталих десет милијарди долара бити у облику војне потпоре, иако је Сингх напоменуо да ће то захтијевати одобрење Конгреса.

„У сваком случају, САД ће пружити 20 милијарди долара потпоре Украјини кроз овај напор“, рекао је Сингх новинарима.

Преосталих 30 милијарди долара зајмова требало би доћи од других партнера земаља Г7, а то су Британија, Канада, Француска, Њемачка, Италија и Јапан, наводи се у тексту РСЕ.

Очекује се да ће средства почети одлазити у Украјину до краја ове године.

Г7 је у јуну најавио да ће већина зајма бити подржана профитом зарађеним на отприлике 260 милијарди долара замрзнуте руске имовине. Велика већина тог новца држи се у земљама Еуропске уније.

Одлука је услиједила након вишемјесечне расправе о законитости одузимања новца и његовог слања у Украјину.

Русија је протестирала због кориштења своје замрзнуте имовине, називајући то незаконитим и пријетећи одмаздом.

Америчка министрица финанција Јанет Yеллен објавила је 22. октобра да Сједињене Америчке Државе планирају допринијети 20 милијарди долара пакету зајма Г7, али није описала како ће се средства подијелити.

Yеллен, која ове седмице судјелује на годишњим састанцима Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке у Вашингтону, требала би бити домаћин билатералног састанка с украјинским министром финанција Серхијем Марченком.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Г7 посуђује Украјини 50 милијарди долара руског новца!

  1. продају верност ал не могу више за то добит сем за клот пасуљ , каже:

    УГАСИТЕ СЕ ДОСТОЈАНСТВЕНО А НЕ У БРУКАМА …СВИРАЈТЕ ФАЈРОНТ …ЧИМ БОЉЕ НИСТЕ ОД КАМИЛЕ ИЛ ЗЕЛЕНСКОГ ИЛ БАЈДЕНА ИЛ АНАБЕЛЕ …И СЛИЧНИХ ПРОНАШЛИ ДА ЖЕЛЕ ЗА ВАС РАДИТ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *