ИН4С

ИН4С портал

Путин: Они који желе да нанесу стратешки пораз Русији не познају њену историју

1 min read

© Фотохост-агентство brics-russia2024.ru

Украјина се користи за стварање критичних претњи по безбедност Русије, игноришући виталне интересе Москве, рекао је руски председник Владимир Путин на пленарној седници самита БРИКС-а у формату „БРИКС плус/аутрич“.

Према његовим речима, они који желе да нанесу стратешки пораз Русији не знају историју земље, то су илузорне калкулације.

„Сада и уопште не крију циљ да нашој земљи нанесу стратешки пораз. Искрено ћу рећи да су то илузорни прорачуни које могу да направе само они који не познају историју Русије и не воде рачуна о јединству, сили духа и заједништву њеног народа кованог вековима“, навео је Путин.

Руски председник је додао да се крше принципи једнаке и недељиве безбедности и подстичу међудржавни и међусобни сукоби.

„Један од примера за то је Украјина, коју су искористили и користе за стварање критичних претњи по безбедност Русије, игноришући наше виталне интересе, праведну забринутост и кршење права људи који говоре руски“, нагласио је Путин.

Путин је додао да је Русија представила идеју стварања равноправног и недељивог система безбедности у Евроазији и нагласио да се она мора формирати на „инклузивној и недискриминаторној“ основи.

„Реч је о опцији безбедног гарантовања, заједничким напорима, аутентичне стабилности и стварања услова за миран развој свих држава и народа на континенту“, објаснио је руски председник.

Он је указао да је неопходно проширити присуство афричких земаља у Савету безбедности УН, чији су се лидери окупили на самиту БРИКС-а.

Председник Русије позвао је све заинтересоване земље да развијају коридор „Север-Југ“ и Северни морски пут.

„Дошло је време да се разговара о стварању сопствене платформе БРИКС-а за откључавање потенцијала његових растућих економија“, истакао је руски председник.

„Решење на Блиском истоку могуће је само исправљањем историјске неправде и стварањем независне Палестине“, рекао је Путин.

(РТ Балкан)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *