ИН4С

ИН4С портал

Петар Лазовић планирао да преваспита Требињца у послу шверца цигарета: Имаш ли кога да „поздрави” Летву

1 min read

Некадашњи безбједњак Петар Лазовић у љето 2020. године тражио је начин да “преваспита” Требињца Радомира Нинковића, јер је, умјесто са његовом, кријумчарио цигарете са неколико других црногорских шверцерских екипа.

Сада оптужени полицајац и Требињац којег називају Рашо Летва, свега три мјесеци касније скупа су радили тај незаконити посао.

То произилази из преписки са некада заштићене Скај апликације, које је Лазовић водио са више припадника своје криминалне екипе, али и Нинковићем, који је писао сакривен иза надимка Тоти.

“Имаш ли кога у Требиње да једног само поздраве, да само сазнам како се зове и презива, али га сви знају као ‘Летва’… Рашо Нинковић је Тоти”, пише Лазовић 27. јула 2020. године Љубу Миловићу.

Истог колегу из полиција и клана, сада одбјеглог Миловића, већ у фебруару наредне године укључио је у посао са Нинковићем.

Поруке које је Лазовић слао преко Скаја од љета 2020. до марта 2021. године, јасно показују који га је Подгоричанин снабдијевао шверцованим цигаретама, најчешће брендовима Манчестер, FM плави и црвени,FM slims, Merlin, Royal, Prestige, King… али и да су Требињцу обезбјеђивали до хиљаду пакета седмично.

Тај Подгоричанин користио је више шифрованих налога на Скају, а међу њима D4FCK8, 5OIQOW…

Да је те дуванске производе Нинковић преузимао од Лазовића већ у јесен 2020. године јасно је из порука којима Лазовић тражи од њега да плати дуг.

“Колико си послао? Послао си 120.000, још ти кажем требају паре”, написао је Лазовић Требињцу 22. октобра 2020. године, након што је Подгоричанин од ког су узели цигарете тражио да стиска Тотија.

Нинковић му одговара да има је још сто хиљада које су “синоћ касно дошле”, па да ће дан касније послати 150.000 еура.

“Пошаљи 180 да 300 буде укупно, а теби је 30 да додаш на 150 ништа”, инсистира полицајац и добија одговор од Нинковића да ће тако учинити.

Лазовић тада пита Нинковића зна ли колико им је дужан, а овај објашњава да има записано у свесци, нако чега полицајац тражи тачан износ.

“Није ми свеска са мном, далеко сам, возим се. Возим робу”, шаље он.

Неколико сати касније, недуго након поноћи 23. октобра, Лазовићу стиже фотографисан лист на ком је уписано: “King 243 H, Mančester 163 H, Merlin 33 H, Prestiž 30 H, FM 320 H, Rojal slims 30 H”.

“737.100 са овим данас. Ево ово имам на стању, није нешто овамо сјајно и ноћас је неко пао 80 пакета”, шаље Нинковић.

Trebinjac slao Lazoviću spisak dugova

Полицајац му тада просљеђује поруке од члана екипе који пише под именом Лаки, који тражи да Нинковић “добро смањи” дуг.

“Мораш послати паре што хитније, јер не могу да издрже. Снађи се да се раздужиш”, поручује Лазовић.

Нинковић му одговара: “Бит ће брате”, а полицајац наставља:

“Брате то није до мене, ја сам те пустио доста … Мораш јер не могу да издрже, не би они мени рекли да им не требају хитно”.

“Преполовит ћемо ове седмице. Стиснут ћу и ове моје да плаћају”, пише Нинковић.

“Морамо, пошаљи 450 ове седмице, стискај, ради шта мислиш да треба, паре се морају послат јер коче их, имају застоје, 737.100 је њима превише, јер је то кеш са којим раде”, инсистира Лазовић.

Ninković slao fotografije novca
фото: Скај/ВијестиТребињац му обећава да ће “стискати” оне који њему дугују, након чега га полицајац пита хоће ли узимати нове цигарете у уторак.

“Нећу, скупљати ћу паре”, одговара Тоти.

Лазовић му још једном понавља да мора платити дуг: “Само стисни, јер требају. Не бих ти говорио”.

Он поново тражи новац 28. октобра те године, када прецизира и рок и износ:

“Мораш послат до недеље 450х па се или стисни, или се снађи, сад зову опет, требају им паре, трреба им кеш”, на шта Нинковић одговара да шаље.

Требињац се јавља два дана касније, поруком да има 200 хиљада, али да још чека новац.

“Брате шаљи то до недеље, рекао сам ти да требају паре”, одговара му Лазовић.

Након што добија поруку да не мора бринути око тога, пита Нинковића хоће ли те седмице више од 350 пакета…

“Нећу. Да ти дуг вратим морам”, одговара Нинковић, а одмах за тим добија питање хоће ли 350…

“Све је стало, нуди робу свака баба, а овамо све стало, корона све покосила. Нисам продао пакет има пет дана, имам горе још 700 пакета”, објашњава он.

Fotografisao novac
фото: Скај/ВијестиПолицајац инсистира да му Нинковић објасни које брендове ће узети у 350 пакета цигарета, али Нинковић говори да ће ту седмицу паузирати због короне.

Након неколико дана Лазовић почиње да притиска Требињца да плати дуг, говорећи му да је он гарантовао за њега и да неће имати услов да повлачи робу јер је умјесто 450.000 евра послао 290.000.

“Брате договор је 450!? Нема смисла, речено је људима. Послао си 290, сад мене зову! Дај брате испоштуј, јер сам те вазда испоштовао!”, пише полицајац 4. новембра.

Требињац му одговара да му је остатак стигао тог јутра из Босне.

“.. Мене зову, ја сам гарант за тебе, једини дугујеш сад”, пише Лазовић и добија обећање да добити сваки фенинг.

“Не секирај се, бит ће сваки фенинг. Јуче му послао то, а ово из Босне дошло и ево их овде код мене. Да видим како да му додам само. Имам овде 180”, пише он, а Лазовић одмах пита је ли гледао да пошаље.

“Ево оволико имам, малоприје ми јавили из мјењачнице, послао да замјене за еуре, сутра ћу спремити Маринку”, пише Нинковић и као доказ шаље преписку са особом меморисаном као “Снежа мјењачница” која му шаље списак чији збир је 200.860 евра.

737.100 је њима превише, јер је то кеш са којим раде, поручивао је Лазовић

У једној од порука Нинковић шаље фотографисане марке, а потом и еуре, као доказ да шаље дуг.

Криминалне договоре око шверца цигарета настављају до краја те и почетком 2021. године.

Петар Лазовић ухапшен је у јулу 2022. године, а обухваћен је у више предмета Специјалног државног тужилаштва.

Транскрипти са некад заштићене Скај апликације које је црногорским истражитељима доставио Еуропол, показују да је службу подредио кавачком клану, а шефу те организоване криминалне групе Радоју Звицеру хвалио се како мучи ухапшене, за које су претпостављали да су припадници организоване криминалне групе шкаљарски клан и од њих изнуђује исказе.

Поруке показују и да је извршавао Звицерове налоге – тукао шкаљарце, хапсио их, отимао, али и да га је обавјештавао о казнама о којима се, наводно, договарају са Специјалним државним тужилаштвом.

Исте преписке, међутим, показују да је некада и “на своју руку” мучио и припаднике кавачког клана, због чега га је оштро критиковао тадашњи колега, сада оптужени Љубо Миловић.

Узми што више пакета, можда паузирамо

Крајем 2020. године Лазовић форсира Требињца да узима што више пакета, наводећи да ће можда бити пауза.

“Ако буде кренуло да стане, можда будем могао тамо да ти по 500 шаљем под маском… Него једно вријеме сваки дан се радило, чистио се магацин. Сви узимају ови све исто и ја рекао ради тебе да се остави, а они рекли да ти дам 600, ја ћу 575, ето желим да помогнем, али не смије нико зват”, пише му он 26. новембра 2020. године, а дан касније јавља му се са новом цијеном тих шверцованих цигарета.

“Брате, сад су ме звали 610 мора манч, значи теби 580, 30 е да зарадиш више, али да ми сазнају растргли би ме. У уторак првих 350”, пише Лазовић.

Тада тражи и да Нинковић ником не помиње да му пакете тих цигарета продаје за 580 еура: “Јер би ме убио, 610 га дају”.

Требињац тражи објашњење јесу ли му товари цигарета сигурни у магацину код Маринка, а од Лазовића добија одговор:

“Јесте брате, па не би држао да није. Ја то да гарантујем не могу, не могу за ове што товариш, а не тамо”.

У наредним мјесецима, показују преписке, Лазовић је Нинковићу слао на стотине пакета цигарета, а овај кријумчарским каналима враћао кеш “добављачу”.

(Вијести)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Петар Лазовић планирао да преваспита Требињца у послу шверца цигарета: Имаш ли кога да „поздрави” Летву

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *