ИН4С

ИН4С портал

Уставни суд: Није било потребне већине за одлуку по жалбама из Котора

Лазар Ружић

Одлука по питању двије уставне жалбе из Котора нијесу донијете јер предлози судија извјестилаца нијесу добили Уставом прописану потребну већину, саопштено је из Уставног суда.

. Суд није донио одлуку по питању жалби из Котора које се односе на бирачко мјесто у Прчању и биралиште Мирац, а које је поднио носилац листе коалиције Демократске Црне Горе и Покрета Европа сад (ПЕС) Владимир Јокић јер је резултат гласања био 3:3.

– Троје судија изразило је став да Уставни суд има овлашћење да изборни спор испита у суштини, како би се омогућило утврђивање коначних резултата избора, и да се неправилности које су утврђене, а које су биле процесног карактера и нијесу битно утицале на изборни резултат, не користе као претјерано формалистички разлози како би се избјегло испитивање изборне жалбе у суштини, а изборни процес не оствари свој демократски капацитет. Свој правни став темељели су и на томе да образложења побијаних одлука надлежних изборних комисија не садрже оцјену свих навода истакнутих у приговорима, те да строго формалистички приступ обесмишљава функцију Уставног суда да штити уставност и законитост у изборном поступку, али и саму суштину изборног поступка – наводе из Уставног суда.

Са друге стране, како наводе из суда, троје судија је сматрало да је „изборни поступак строго формални поступак који подлијеже строго формалним правилима и да је Уставни суд искључиво везан садржином рјешења надлежне изборне комисије и испитивањм процесних неправилности у њеном раду“. Судије су, како наводе из Уставног суда, оцијениле да такав приступ не представља претјерани формализам већ поштовање закона, надлежности изборних органа и правила изборног процеса.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Уставни суд: Није било потребне већине за одлуку по жалбама из Котора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *