ИН4С

ИН4С портал

Путин: Шеснаести самит БРИКС-а је успешно завршен

1 min read

© kremlin.ru/Фото: Григорий Сысоев, фотохост-агентство brics-russia2024.ru

Шеснаести самит БРИКС-а је успешно завршен, поручио је председник Русије Владимир Путин на конференцији за медије o резултатима самита у Казању којем је био домаћин.

Био је то један од значајнијих догађаја у политичком календару, рекао је Путин.

„На казањском самиту су учествовале делегације из 35 држава и шест међународних организација, а то говори о улози коју БРИКС има и растућем инетресу за сарадњу са нама“, рекао је Путин.

Свака чланица има свој пут, и своје моделе економског развоја, историју и културу, али у таквој разноликости се крије потенцијал, проучио је руски лидер.

Програм самита је био исцрпан, било је седница на којима су учестовали предсатници држава чланица у уском и широком формату, одржан је и састанак у формату „БРИКС плус/аутрич“, рекао је Путин и истакао да је тај проширени формат већ стекао добру репутацију и да пружа прилику за директан и отворен дијалог између чланица БРИКС-а и њених пријатеља.

Говорећи о потписаној декларацији, Путин је истакао да узета у обзир мишљења свих чланица асоцијације.

Земље БРИКС-а ће ојачати међубанкарску комуникацију и партнерство у финансијском сектору, рекао је Путин.

Драве чланице БРИКС-а не праве алтернативу СВИФТ-у рекао је Путин и објаснио:

„Постоји проблем у плаћању и зато тежимо коришћењу националних валута, а систем који користимо је руски систем за размену порука и мрежу националних комерцијалних банака“.

Усаглашен је списак држава партнера, рекао је Путин и додао да су неке од држава које су узеле учешће на самиту предале захтев за пуноправно чланство у асоцијацији.

Накнадно ће бити објављено о којим државама се ради, премда је ппзнато да су све оне и раније предавале захтеве за придруживање БРИКС-у, рекао је Путин.

Говорећи о иницијативама за мирно решење украјнског сукоба, Путин је поручио да је захвалан оним земаљама, попут Бразила и Кине, које су изнеле иницијативе.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *