ИН4С

ИН4С портал

Путин: Украјинске јединице блокиране у Курској области – Руси напредују на свим деловима фронта

1 min read

© Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo

Део јединица Оружаних снага Украјине је блокиран у Курској области, саопштио је руски председник Владимир Путин на прес-конференцији након самита БРИКС-а у Казању.

Украјински губици на курском правцу у последњих месец дана износе 26.000 војника, рекао је Путин. Провокације Кијева на курском правцу повезане су са покушајима мешања у изборни процес у САД, јер желе да покажу да њихове инвестиције нису узалудне, оценио је он.

„Руска војска делује самоуверено у свим правцима – то је добро познато и то нико не пориче – иде напред на свим деловима контакт линије. Активно делује и на курском правцу, део јединица украјинске војске које су упале у Курску област је блокиран, опкољен. Ради се о око две хиљаде људи“, рекао је Путин.

Како је додао, руска војска је тренутно приступила ликвидацији украјинске групе, а покушаји да се пробије блокада изнутра су безуспешни.

Руски лидер је додао и да украјинска војска користи високотехнолошко оружје уз директно учешће војника НАТО. Украјински војници не могу користити западне ракете без официра Алијансе, напоменуо је он. Запад је погазио принципе међународног права финансирајући Украјину, изјавио је руски председник.

„Украјинска војска не може то да ради без извиђања из свемира, навођења и софтвера западне производње. То могу да раде само уз директно учешће официра из земаља НАТО“, рекао је Путин.

Он је подсетио да до ескалације сукоба у Украјини није дошло због руских акција, него да је до тога довео државни преврат 2014. године који су подржале, пре свега, САД. Русија је захвална колегама из БРИКС за покушаје да помогну да се реши ситуација у Украјини.

Лопта на страни Кијева

Русија је спремна да размотри сваку опцију мирног решења кризе у Украјини у складу са реалном ситуацијом на терену, рекао је Путин.

„Спремни смо да размотримо све опције мировних споразума на основу реалне ситуације на терену. Нисам спреман ни за шта друго“, поручио је председник.

Што се тиче преговора „лопта је на страни Кијева“, нагласио је он.

Шефови кијевског режима не желе преговоре јер би морали да укину ратно стање и одрже изборе, а у Украјини вероватно нису спремни за то.

Стизали нови предлози за преговоре преко Турске

Путин је саопштио да је преко турских партнера добио предлоге за преговоре са Украјином и пристао је, али је Владимир Зеленски следећег дана одустао.

„Недавно је поново турска страна, помоћник председника Турске Ердогана је позвао директно из Њујорка и рекао да постоје нови предлози за преговоре које моле да се размотре. Ја сам пристао. Рекао сам добро, ми се слажемо. Сутрадан је шеф кијевског режима одједном рекао да не намерава да води са нама било какве преговоре. Ми смо рекли Турцима: људи, хвала вам на вашем учешћу, али прво то решите са вашим клијентима – да ли желе или не желе. Нека то отворено кажу“, рекао је руски председник.

Понашање украјинског руководства је веома ирационално – власти Кијева не раде у интересу свог народа, нагласио је руски председник.

Представници Турске такође су говорили да је Украјина тежак партнер, рекао је руски лидер.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *