ИН4С

ИН4С портал

Вучић са Фон дер Лајеновом: Док сам председник Републике ми наше главне циљеве спољашње и унутрашње политике нећемо мењати

1 min read

Танјуг/Јадранка Илић

Вучић је рекао да је Фон дер Лајенову обавестио о политици Србије, од поштовања Повеље УН, поштовања међународног јавног поретка, до тога да „са задовољством може да констатује да су украјинске власти дале агреман нашем амбасадору за отварање амбасаде у Кијеву“

Србија неће мењати своје спољнополитичке приоритете, рекао је председник Србије Александар Вучић током обраћања са председницом Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

„Говорили смо о опредељењима Србије. Ја сам јој рекао оно што сам вам рекао и јуче, и пре неколико дана. (…) Док сам председник Републике ми наше главне циљеве спољашње и унутрашње политике нећемо мењати“, истакао је Вучић.

Он је рекао да то значи „да је наш европски пут и наше залагање за европску Србију од кључног значаја“.

Вучић је рекао да је своју гошћу обавестио о политици Србије, од поштовања Повеље УН, поштовања међународног јавног поретка, до тога да „са задовољством може да констатује да су украјинске власти дале агреман нашем амбасадору за отварање амбасаде у Кијеву„.

Он је рекао да ће министар спољних послова Србије Марко Ђурић требало да присуствује отварању амбасаде Србије у Украјини.

Када је реч о Косову и Метохији, Вучић је рекао да је „детаљно и темељно“ изнео позицију Србије, као и да је говорио о неопходности компромиса и разговора.

Вучић је рекао да је размена роба и услуга Србије са земљама ЕУ 2023. године износила преко 51 милијарду евра, као и да верује да ће ове године она бити још већа. Као главне партнере унутар ЕУ, он је истакао Немачку, Италију, Мађарску и Румунију.

„Говорили смо о реформској агенди, знамо шта је наш посао и шта је потребно да урадимо по питању владавине права, посебно у питању правосуђа“, истакао је он.

Вучић је истакао да Србија са Европском унијом ради на модернизације пруге Београд-Ниш, као и да би та пруга касније требало да се продужи даље, до границе са Северном Македонијом.

Председник Србије је рекао да се нада да ће Србија до краја године отворити трећи кластер за приступање ЕУ, истичући да би то био „значајан сигнал да Србија напредује на свом европском путу“.

Вучић је рекао да је Фон дер Лајенова од Србије тражила већу усаглашеност са спољном политиком ЕУ, истичући да је он своју гошћу упознао са ставовима Србије. Он је рекао да током разговора није било речи о литијуму, али да се нада да ће касније данас бити речи и томе.

Он је захвалио председници ЕК на подршци коју даје Србији, и честитао јој је на реизбору на ту функцију.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

43 thoughts on “Вучић са Фон дер Лајеновом: Док сам председник Републике ми наше главне циљеве спољашње и унутрашње политике нећемо мењати

  1. Srbija je slobodna i nezavisna zemlja koja ima mogucnost da sama donosi odluke o daljem razvoju.Trgovinska razmena sa zemljama EU je bila veoma dobra a naredna godina bi trebala da bude jos bolja,Srbija je spremna za svaki projekat i trgovinu ali nece da menja ssvoje stavove prema Rusiji.

    78
  2. Vučićeva politika je jasna i dosledna, a to je upravo ono što Srbiji treba za postizanje dugoročnih ciljeva i očuvanje suvereniteta. Njegovo vođstvo garantuje da će Srbija zauzeti svoje mesto u evropskoj zajednici bez odustajanja od svojih vrednosti i prioriteta.

    52
  3. Uz prave ljude Srbija može da ide samo napred, da se razvija u svakom pogledu. Dobijanjem kreditnog rejtinga doći će nove investicije. Hvala predsednici na poseti.

    74

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *