ИН4С

ИН4С портал

Гујон: ‘Тајмс’ да се јавно извини због обмањивања јавности и да промијене наслов чланка који је заснован на лажном цитату

1 min read

Арно Гујон

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон реаговао је на писање британског „Тајмса“, демантујући да је предсједник Србије Александар Вучић рекао да би „Србија могла да заобиђе ЕУ и уђе у БРИКС“.

Гујон је реаговао на друштвеној мрежи Икс, пружајући као доказе Вучићеве изјаве са датумима када су објављене.

„У интервјуу за РТС у вијестима (21.10.24) говорећи о самиту БРИКС-а и учешћу Србије, предсједник Александар Вучић је подсјетио да је Србија одавно донијела одлуку да се придружи ЕУ. Само током прошлог и текућег мјесеца, предсједник Вучић се састао и разговарао о путу Србије ка ЕУ са бројним европским званичницима у земљи и иностранству. У прилог томе говори и то што је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас у посети Србији“, наводи Гујон.

Он је додао да је Вучић више пута потврдио посвећеност Србије процесу европских интеграција, како у унутрашњим реформама, тако и кроз заједничку економску и инфраструктурну сарадњу са суседним земљама чланицама ЕУ.

„Током састанка са премијером Пољске Доналдом Туском у Београду (24.10.24.) предсједник Вучић је рекао ‘Србија остаје привржена свом путу ка Европској унији, поткријепљена снажном подршком Пољске“, рекао је Гујон.

Прије два дана током трилатералног самита лидера у Комарну у Словачкој, гдје се предсједник Србије састао са премијерима Словачке Робертом Фицом и Мађарске Виктором Орбаном, једна од главних тема о којој је разговарано био је пут Србије ка ЕУ, док је словачки премијер Фицо напоменуо да „не може да замисли да неко престигне Србију на путу ка ЕУ“.

Још једна од чињеница коју је навео Гујон је да је током сусрета предсједника Вучића у Београду са замјеником помоћника државног секретара САД за Западни Балкан Александром Касанофом, једна од тема о којој је разговарано била како убрзати пут Србије ка ЕУ.

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију је такође подсјетио да је на састанку Вучића у Хамбургу са њемачким канцеларом Олафом Шолцом током „Преговора о новој алијанси“, једна од тема била и пут Србије ка ЕУ.

„Као што се може видети, у периоду од само неколико недеља прије објављивања чланка у ‘Тајмсу’, предсједник Александар Вучић дао је бројне изјаве домаћој и страној јавности које су у оштрој супротности са наведеним цитатом. Молим магазин ‘Тајмс’ и аутора чланка Максима Такера да се јавно извини због обмањивања јавности и да промијене наслов чланка који је заснован на лажном цитату“, затражио је Гујон.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *