ИН4С

ИН4С портал

Суноврат Запада: БРИКС поразио западну политичку машинерију – Г 7

1 min read

© Kremlin.ru/Сергей Савостьянов, ТАСС

Жеља многих држава да се придруже БРИКС-у може се само условно сматрати поразом Запада зато што би процеси који су започети у Казању тек требало наредних година да добију пуну форму и садржај и да иницијативе које су покренуте у пуној мери заживе, сматра уредник унутрашњополитичке рубрике у „Политици“ Бојан Билбија.
Управо одржани Самит БРИКС-а у Казању показао је да је намера колективног Запада да изолује Русију доживела потпуни неуспех, преноси Спутњик.

Не само да Русија није изолована већ је постала пожељан партнер многим земљама широм планете, што показује податак да су 13 земаља постале партнери БРИКС-а после самита у Казању, а да их се више од 20 кандидовало за чланство у ту организацију.

БРИКС поразио Г 7

Међутим, сигнал који је послат из Казања је крајње непријатан за политички Запад, односно Групу 7 која је заправо западни пандан БРИКС-у, додаје Билбија.
„Није то ни НАТО ни ЕУ него Г 7 као једна политичка машинерија. А са друге стране се појавила не слабија и не мања политичка машинерија а то је БРИКС који не дели готово ниједан заједнички став са Г 7 и чија делатност је у доброј мери управо усмерена ка обуздавању Групе 7 тих такозваних најразвијенијих земаља света, што апсолутно више не стоји. Нити су најразвијеније, нити су више у тој прилици да диктирају будућност света као што су радили у претходних 20-30 година.“
Билбија подсећа да је Русија за време Бориса Јељцина молила да буде примљена у чланство Г 7 која је прерасла у Група 8 али је касније искључена, што је била фатална грешка Запада јер су тиме директно узроковали појаву БРИКС-а.

Распршене илузије Запада као мехур од сапунице

Русија се после тога потпуно окренула другим партнерима првенствено на Истоку и Југу тако да је у низу грешака које је Запад у међувремено направио искључење Русије из Г 8 била једна од преломних тачака која је дефинисала односе у савременом свету, сматра Билбија.
„Баш после Казања се видело колико је нарастао утицај БРИКС-а, не само због земаља кандидата које желе да уђу и које практично стоје у реду за пријем у БРИКС, него и због доласка генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша. Видело се са којим поштовањем он разговара са Владимиром Путином тако да су се све оне наде и снови Запада да ће Русија бити изолована и усамљена распршиле као мехур од сапунице. Али видимо да су ту били и Си Ђинпинг и премијер Индије Нарендра Моди и да је практично цео свет који није у Г 7 био присутан у Русији, укључујући и две српске делегације – делегација Републике Србије на челу са господином Александром Вулином и Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком.“

Суноврат Запада – БРИКС-у припада будућност

Србија и Српска су тако показале колико поштују партнере из БРИКС-а, а имајући у виду колико председник Србије Александар Вучић пажљиво бира партнере с којима наша земља сарађује, Билбија је убеђен да БРИКС-у припада будућност.
На питање да ли Запад има икакву могућност да спречи такву будућност у којој БРИКС постаје водећа међународна организација, Билбија одговара да је Запад имао ту шансу са пријемом Русије у Г 8. Међутим, оног тренутка кад су помислили да могу даље без Русије, кренуо је суноврат Запада који траје до данас и који се неће тако лако зауставити, сматра Билбија.
„И мислим да Запад и те како има разлога за много дубље и веће бриге. И тек ће их имати“, закључио је Билбија.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *