ИН4С

ИН4С портал

Сат за спавање, и штете које га прате

1 min read

Од јутрос, поново смо се вратили на зимско рачунање времена, тако да казаљке у 3 сата смо вратили за један сат, дакле на 2 сата. Многе ће развеселити то што ће тиме добити један сат више за спавање или за дуже уживање у првој јутарњој кафи.

Међутим, додатних 60 минута сна код зимског рачунања времена неће помоћи свима. Некима ће помицање сата у ноћи на недјељу донијети здравствене тегобе. Казаљке се с три сата помичу на два. Старији људи и дјеца теже ће промијенити досадашњу уходану рутину, поготово јер ће већ у 17 сати пасти мрак.

Многи ће стручњаци то повезати са симптомима попут безвољности, лошег расположења и губитком интереса за рад, као и појачаном жељом за слатким намирницама. Дански стручњаци су установили да због мањка дневне свјетлости расте појавност депресије у зимским мјесецима за 11 посто, као и ризик од можданог удара.

Такође, они који рано устају имаће проблема са навикавањем и стручњаци истичу како ће током прве недјеље тједна можда устајати и усред ноћи, пише 24сата.хр.

Мањак дневног свјетла доноси и недостатак витамина Д у организму па је препорука прилагодити јеловник и јести више намирница попут рибе, говеђе јетре, жумањка, сира и млијечних производа, квасца и гљива.

Како бисте премостили негативну страну ове промјене, препорука стручњака је да барем недјељу дана задржите постојећи ритам поступно се навикавајући на промјену.

Не покушавајте присилно спавати још сат времена. Проведите више времена на отвореном. Покушајте доручковати раније, а послијеподневно дријемање викендом настојте да избјегнете.

Лагано и без стреса је рецепт против умора

Пожељно је избјегавати ствари које нам стварају нелагоду и нервозу, као и смањити ниво стреса. Такође, било би добро увести лаганији животни ритам.

Смањити количину кафе и цигарета

Пожељно је да у данима уочи и након промјене сата смањите унос кафе и број испушених цигарета, а у јеловник уврстите више воћа и поврћа.

Поступно треба мијењати ритам

Стручњаци препоручују да не покушавате присилно да одспавате сат више, него да се на промјену навикавате поступно.

Одраслима је потребно између седам и девет сати сна

Како бисте нормално функционисали током дана, одраслим људима потребно је најмање седам сати сна. Препорука је да задњи оброк буде неколико сати прије одласка на спавање.

Природни напици могу помоћи да прије заспите

Сок од трешања богат је мелатонином, кажу нутриционисти, те је одличан избор за бољи сан. Добар избор је и шоља топлог млијека с медом.

Заборавите на недјељно дријемање уз телевизор

Стручњаци препоручују лагане вјежбе неколико сати прије спавања, топле купке или набавку чепића за уши и маски за очи. Било би добро устајати и лијегати у исто вријеме свакога дана.

Докази о штетности

Иако је главна предност тврдња да се таквом промјеном штеди на енергији, бројни доктори упозоравају како она лоше дјелује на свеукупно здравље људи и животиња, што резултује главобољом, хроничним умором и несаницом.

Узрок свега је унутрашњи сат организма, који одређује јесмо ли поспани или не, а њиме управља свјетлост. На сличан начин као што то чини џет-лег, мијењање сата има велики утицај на организам, а то најгоре пада ‘ноћним типовима’ људи.

Нека научна истраживања звуче поприлично забрињавајуће, као једно које је показало да се људско тијело никад не привикне на промјену сата јер је она вјештачка, што узрокује трајно подизање хормона стреса, кортизола, у крви.

Крајњи закључак је да нас губитак сна чини несретнима, а свака уштеда на струји поништава се губитком продуктивности радника која је доказана.

Вијести 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *