ИН4С

ИН4С портал

Нападач на љекара осумњичен за тешко убиство у покушају

1 min read

Пљевља

Дежурни државни тужилац у Вишем државном тужилаштву у Бијелом Пољу одредио је задржавање до 72 сата Д.В. из Пљеваља због сумње да је ножем напао неуропсихијатра у пљеваљској болници Илхана Турсумовића, а у том року биће донесена наредба о спровођењу истраге, са предлогом за одређивање притвора због кривичног дјела тешко убиство у покушају, у стицању са кривичним дјелом насилничко понашање.

Након што су службеници Одјељења безбједности Пљевља ухапсили Д.В., он је доведен у бјелопољско Више државно тужилаштво.

– Из кривичне пријаве произлази да је осумњичени Д.В. из П. покушао да лиши живота оштећеног љекара И.Т., на начин што је дошао у просторије Дома здравља у Пљевљима, гдје је бурно реаговао према медицинској сестри Љ.Л., одгурнувши је како би ушао код љекара, којом приликом је Љ.Л. пала на под, након чега је ушао у просторију гдје се налазио оштећени И.Т. и ножем му нанио двије убодне ране у предјелу грудног коша и слабинског дијела леђа, као и двије посјекотине у предјелу руку – наводи се у саопштењу које потписује тужилац и портпарол у ВДТ-а у Бијелом Пољу Љубица Цаковић, пише ДАН.

Иначе, дежурни државни тужилац ВДТ-а у Бијелом Пољу је са овлашћеним полицијским службеницима Одјељења безбједности Пљевља извршио увиђај у Дому здравља у Пљевљима.

Директор Опште болнице у Пљевљима Саша Грбовић казао је да је Турсумовић задобио убод у предјелу абдомена и посјекотине на шакама и грудима и да није животно угрожен.

Д.В. је дошао у болницу и напао Турсумовића јер је претходног дана одбио да му потпише љекарско увјерење за ношење оружја. Турсумовићу је у помоћ притекао један од пацијената који је чекао на преглед.

Видео-надзор недовољна заштита

Кадић је подсјетио да су Фонд за здравствено осигурање и Завод за хитну медицинску помоћ недавно покренули пилот-пројекат обезбјеђења свих јединица хитне помоћи у Црној Гори, који подразумијева инсталацију видео-надзора са мониторингом у реалном времену, уз могућност директног дојављивања инцидента Управи полиције. То значи да ће, у случају пријетње или напада на особље, полиција одмах бити обавијештена и моћи ће да интервенише на лицу мјеста.

– Последњи напади показали су да је оваква мјера неопходна, али недовољна и да су потребне додатне мјере како би се омогућила адекватна заштита свих који раде у сектору здравства. Љекари и остали запослени у здравственом систему обављају изузетно одговоран и озбиљан посао, и најмање што држава треба да им пружи јесте безбједност, заштита и подршка на радном мјесту. То је неопходно и због пацијената који заслужују најбоље медицинске услуге, али и повјерења које јавност мора имати у здравствени систем, како би се осигурало да сви могу примити адекватну и сигурну његу без страха од насиља – поручио је Кадић.

Из Управе полиције јуче је саопштено да су лишили слободе Н.И. и Р.Д., против којих су поднијели прекршајну пријаву због прекршаја из Закона о јавном реду и миру.

– Наиме, 23. октобра подгоричка полиција је упозната да је дошло до нарушавања јавног реда и мира у кругу Клиничког центра Црне Горе, као и да је том приликом заштитар нападнут од стране два непозната лица, која су се након догађаја удаљила са лица мјеста. Предузимајући активности из своје надлежности, припадници Одјељења безбједности Подгорица дошли су до сумње да је ријеч о Н.И. (42) и Р.Д. (44). Са догађајем је упознат тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици, који се изјаснио да се у радњама ових лица не стичу елементи кривичног дјела које се гони по службеној дужности – саопштено је из УП.

Директор Фонда за здравствено осигурање Вук Кадић казао је да вандалски чинови у Пљевљима и Подгорици представљају наставак свакодневног насиља у здравственим установама широм земље, које постају попришта агресије умјесто мјеста гдје владају толеранција, саосјећање и солидарност.

– Као љекар и директор Фонда за здравствено осигурање, подржавам иницијативу за увођење посебног кривичног дјела напад на лица која обављају здравствену дјелатност кроз измјене Кривичног законика. Такође, сматрам да је неопходно да се у рјешавање ових случајева што прије укључе припадници полиције, који би свакодневно боравили у здравственим установама како би заштитили запослене – саопштио је Кадић.

Министар здравља Војислав Шимун је због овог напада поново апеловао на Министарство правде да прихвате њихову иницијативу да напад на љекаре буде посебно кривично дјело, а на МУП да полиција буде присутна у здравственим установама и штити запослене.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *