ИН4С

ИН4С портал

Велика излазност на изборима у Грузији: Гласање пролази у мирној атмосфери

Избори; илустрација

Излазност на парламентарним изборима у Грузији до 17 часова износила је 50,6 одсто, саопштила је Централна изборна комисија земље.Како се наводи, гласало је 1.768.816 људи.

У поређењу са претходним изборима, излазност је до 17 часова 2020. године била 45,7 одсто, 2016. године 42 одсто, а 2012. године 53 одсто.

Главни конкуренти на изборима су владајућа партија Грузијски сан, која се залаже за одржавање умерених односа са Русијом, и конгломерат грузијске опозиције, који постоји на рачун западних грантова. Ако четири главне опозиционе странке збирно добију више од 50 одсто гласова, моћи ће да утичу на формирање владе.

Централна изборна комисија раније је оценила да се гласање одвија углавном у мирној атмосфери, иако је забележено неколико случајева мешања у рад чланова комисије, како су навели.

Медији пишу да је политичка ситуација у Грузији уочи избора доведена до наелектрисања, а у као и да јаз између власти и опозиције никада није био већи.

Грузијски премијер Иракли Кобахидзе оценио је крајем септембра да Грузија трпи до сада невиђен интензитет спољног мешања у изборни процес предстојећих парламентарних избора.

Спутњик

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *