ИН4С

ИН4С портал

Зимско рачунање времена од ноћас – помјерамо казаљке уназад

Илустрација

Ноћас почиње зимско рачунање времена. Казаљке ћемо са три часа помјерити на два, па ћемо спавати сат времена дуже.
Љетње рачунање времена завршава се ноћас, помјерањем часовника у три часа за један сат уназад. Помјерање часовника одређено је Законом о рачунању времена.

На зимско рачунање времена прелази се сваког посљедњег викенда у октобру у ноћи између суботе и недјеље, док се на љетње рачунање времена прелази посљедње недјеље у марту, када се вријеме помјера један сат унапријед.

Помјерање даје додатни сат сна и припрему за предстојеће зимске дане, али, како су показале студије, може да изазове и неке здравствене проблеме.

Већина земаља у Европи и готово цијела Сјеверна Америка помјерају казаљке на сату два пута годишње, а ту праксу први пут је увела Њемачка 1916. године у јеку Првог свјетског рата да би се штедио угаљ коришћен за освјетљавање. Њен примјер слиједиле су и Велика Британија, Русија и САД, а сезонску промјену сата увело је више од 140 држава.

Основна идеја била је да се боље искористи дневна свјетлост што је још 1784. године заговарао амерички политичар и научник Бенџамин Френклин који је објавио есеј у коме је предлагао да људи раније устају и тако уштеде на свијећама.

Број земаља које су мијењале сат значајно се смањио између два рата, а љетње рачунање времена поново је уведено након нафтне кризе седамдесетих година прошлог вијека, са циљем да се уштеди енергија.

Љетње рачунање времена у некадашњој СФР Југославији уведено је 27. марта 1983. године.

Европска унија најавила је прије неколико година да ће укинути љетње и зимско рачунање времена и усвојити јединствено, али се то још није догодило.

ЦдМ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *