ИН4С

ИН4С портал

Раковић: ДПС наставља са својим сегрегационизмом и апартхејдом, Мандић и Спајић да скупе храбрости и нађу начин да српски језик буде службени!

1 min read

Александар Раковић

Демократска партија социјалиста наставила је са својом скандалозном политиком сегрегације у свом саопштењу не дајући апсолутно никакав простор да се уопште и разговара о промјени Уставног статуса српског језика у Црној Гори. У потпуности одбацују стављање српског и црногорског у равноправан статус чиме фактички обесправљују 43% грађана Црне Горе који су се изјаснили да говоре српским језиком.

Поред чињенице да ово представља скандал над скандалима, гдје језик којим говори тек трећина Црне Горе буде стављен у надређени положај у односу на друге језике, ово факитчки представља отворену дискриминацију језичког права грађана Црне Горе, а очито је да ДПС са таквом политиком не планира да прекида у скорије вријеме.

Тим поводом за Борбу се огласио и историчар Александар Раковић који је казао да овдје није у питању проста искључивост ДПС-а, већ – сегрегационизам и апартхејд који они само настављају да раде.

„ДПС се није промијенио. Није ту само ДПС, ту је и потпредсједник Владе Ник Ђељошај који је исто то рекао само на мало другачији начин. Дакле, наставља се тај антисрпски сегрегационизам бившег режима али и неких дјелова садашње власти у Црној Гори“, казао је историчар.

Додаје да није имао никакве илузије чак и да је српски језик био на 52%.

„Опет би се наставио тај сегрегационизам какав је ДПС водио и какав ће и даље водити. На садашњим властима је да виде како ће да ријеше тај проблем. Како ће да се ријеши проблем, то нек виде садашње власти, нека виде Андрија Мандић и Милојко Спајић. Да виде може ли Црна Гора и даље да трпи тај антисрпски сегрегационизам. Власти садашње у Црној Гори морају да нађу начин, само нека буду мало храбрији у рјешавању проблема. Иначе, ако то не успију да ураде, народ ће се питати о чему је ријеч и питаће зашто садашње власти у Црној Гори дозвољавају да се и даље врши апартхејд над српским народом и српским језиком“, казао је Раковић за Борбу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *