ИН4С

ИН4С портал

У петак избор за предсједника ВПСЦГ Црне Горе: Скандал са Хрватима, наводна кршења Статута, оставке и прозивања – ево шта је претходило ванредној сједници 

1 min read

Бурна дешавања обиљежила су претходних пола године у ватерполо савезу Црне Горе.

Наиме, у петак, 1. новембра, у 16 часова у просторијама Ватерполо пливачког савеза Црне Горе одржаће се Ванредна Сједница Скупштине ВПСЦГ, на којој ће се бирати нови предсједник Савеза, као и чланови УО ВПСЦГ.

Претходно је, 14 октобра, одржана сједница Ватерполо савеза на којој је изабран предсједник Скупштине ВПСЦГ. Присутни су најприје констатовали оставку бившег предсједника УО др Ђура Марића, чланова тог тијела, као и бившег предсједника Скупштине Мирзе Крцића. На предлог ПВК Будва, делегати су једногласном одлуком за предсједника Скупштине ВПСЦГ изабрали Дејана Рађеновића, члана тог клуба, док је за потпредсједника Скупштине ВПСЦГ изабран Рајко Ћупић, предсједник ПВК Будућност.

Од укупно 17 делегата, гласало је 10. Међу присутнима није било чланова Приморца, Младости, Катара, Старог града…

Подсјетимо, Марић је био предсједник ВПСЦГ од 2021. године и прије истека мандата је поднио оставку из личних разлога, док је Крцић саопштио да се са те функције повлачи због неслагања са начином рада и односом између органа ВПСЦГ. “Они су били неопходни како би имали боље међусобно уважавање, искрен однос и дјеловање у име и за ВПСЦГ”, казао је Крцић. Непосредно прије њега оставку је поднио је Синиша Ковачевић, предсједник Приморца и потпредсједник ВПСЦГ „из разлога незадовољства начином функционисања и односима у ВПСЦГ“.

Оштра реакција из Котора након Скупштине ВПСЦГ

Након Скупштине ВПСЦГ реаговао је Ковачевић истакавши да многе ствари нису урађене по Статуту почевши од заказивања ванредне Скупштине ВПСЦГ. „Само заказивање ванредне Скупштине ВПСЦГ које није у складу са Статутом, из разлога што је господин Марић поднио оставку на мјесто предсједника Управног одбора 9. септембра, а Статут каже да се након оставке актуелног предсједника, Скупштина мора сазвати у року од мјесец дана. Та Скупштина је заказана 14. октобра и поред инсистирања ВПК Приморац да буде крајем септембра“, казао је Ковачевић.

Како додаје, директор ВПСЦГ је то оправдао тако што је казао, цитирам: ,,Сви запослени су на колективном годишњем одмору јер су имали напорну сезону и нијесу имали када да се одморе.“ То је у најмању руку чудно из разлога што је већ у септембру почела Премиер РВЛ, а познато је да је ту потребна активност Савеза. Без обзира на све наведено, Скупштина је одржана данас. Морам рећи да су то били договори о којима ВПК Приморац није био упознат, тј. очигледно је да су поједини сматрали да и не треба да нас упознају са именом кандидата за Предсједника Скупштине.

Ми смо из медија сазнали да се ради о господину Рађеновићу из Будве, против којег немамо ништа, међутим, сходно пређашњим договорима морали смо бити упућени. Подсјетио бих да је ВПК Приморац јавно истакао кандидатуру господина Вељка Ускоковића за предсједника ВПСЦГ, а ако се вратимо у мај 2021. године након избора господина Марића, имамо и његову изјаву у којој је изразио посебно задовољство што је добио подршку ВПК Приморац и да је спреман након мандата или дијела његовог мандата, да подржи кандидата из Котора. Надам се да ће господа из ПВК Јадран испунити то обећање и подржати нашег кандидата за предсједника Савеза на Сједници за коју сам такође сазнао из медија да је заказана за 1. новембар. Ово је једна лоша политика претходног континуитета ВПСЦГ, која неће донијети ништа добро нашем најтрофејнијем спорту, јер ВПК Приморац, на овакав начин, неће учествовати у даљем раду Савеза. Наставља се један јако лош однос према најстаријем клубу у нашој земљи, државном прваку, учеснику Лиге шампиона. Јасно је да је постојао договор пар клубова око кандидата и на Сједници се нико није питао гдје су представници Приморца, јер им очигледно нијесмо били потребни. Договор се правио мимо нас са јасном намјером изопштавања Приморца, што је јако лоше за функционисање ВПСЦГ„, наводи се у саопштењу.

Ковачевић истиче да ипак вјерује да ће се „у једном тренутку морати сјести, а све у корист црногорског ватерпола, направити договор прво између два највећа клуба који су окосница ватерполо репрезентације Црне Горе-Приморца и Јадрана, а онда и сви остали, јер ово, још једном напомињем, није добар пут и наставља се континуитет лоших односа који су преовладавали у претходном мандату“.

„Очекујем да ћемо у наредном периоду добити неко објашњење од господе која је договорила овакав сценарио без ВПК Приморац и око свега овога што је овако направљено, да би Будва дала предсједника Скупштине, како би можда неки други поново кандидовали „свог“ предсједника Савеза. О свему можемо да разговарамо, али не на овакав начин“, закључио је предсједник ВПК Приморац Синиша Ковачевић.

Избори за предсједника полигон за медијска „препуцавања“

Прије пет дана медијски концерн Вијести обавиле су своја сазнања да је Никола Милић најозбиљнији је кандидат и има велике шансе да постане предсједник Ватеполо-пливачког савеза Црне Горе. Милић је и званично поднио кандидатуру за мјесто првог човјека црногорских водених спортова, подршком шест од девет активних клубова – Јадрана, Будве, Будућности, Акватик Вердеа, Младости и Батерфлаја.

Како наводе, Милић (40) је био ватерполиста млађих категорија Приморца, у коме је играо од осме до 19. године, да би се због пословне каријере, након завршених студија економије преселио у Херцег Нови. Од 2009. године је у хотелском (туристичком) бизнису, а посљедњих година члан је управе Јадрана. Раније су челници Приморца најавили да ће за мјесто предсједника ВПСЦГ предложити Вељка Ускоковића, прослављеног ватерполисту.

Дан након текста, кандидат за новог предсједника Ватерполо и пливачког савеза Црне Горе, Вељко Ускоковић, реаговао је истакавши да се тендециозно даје предност једном кандидату, те да мора да упозори јавност на „игре иза кулиса“

„Како сам и сам један од кандидата за предсједника ВПСЦГ не мало сам изненађен текстом објављеним на вашем порталу којим се тенденционо, неколико дана прије избора првог човјека ВПСЦГ даје предност једном кандидату на основу непровјерених чињеница, чиме се обмањује и инсинуира јавно мнијење. Желим да скренем пажњу да сам предлог за кандидатуру од мог матичног клуба Приморца прихватио на основу џентлменског договора између клубова из Котора и Херцег Новог о ротирајућој функцији руковођења као и из жеље да се направи дисконтинуитет досадашњег начина руковођења Савеза, а све наравно уз дужно поштовање свих ‘мањих и млађих клбова’ у Црној Гори, као и два клуба која су ослонац црногорског ватерпола: херцегновског Јадрана који има традицију дугачку 98 година, те Приморца из Котора који је напунио 102 године„, истакао је у реаговању.

Према његовим ријечима, из разговора са многим љубитељима ватерпола од којих се неки игром случаја и делегати Скупштине, схватио је да има њихову подршку, јер су велика већина жељни промјена у Савезу.

„Традиционални спонзори неће изостати, а обавио сам разговоре и са неким новим који су изразили спремност да се прикључе мом тиму. Желим и да кроз увођење нове потпредсједничке функције која би била задужена за пливачки спорт дам много јачи замајац том, у свијету јако популарном спорту. У својој спортској каријери током које сам освојио готово све што се освојити може навикао сам на фер и спортску борбу. Како су се и у ранијем периоду дешавала разна мешетарења приликом избора предсједника нашег Савеза, понукан сам да овако реагујем и упозорим црногорску јавност на ‘игре иза кулиса’ у којима не желим да учествујем, већ да се јавно и транспарентно, а на основу мог плана и програма рада борим за функцију за коју сам се кандидовао„, саопштио је Ускоковић.

Сукоб са Хрватском: Случај именовања базена

Крећу европска такмичења, национална првенства, а 21. септембра креће и регионална Премијер лига.

Једно од питања које се наметало прије него што је установљено да ће поново да се игра регионална лига у формату свако са сваким, кући и на страни, је однос хрватских клубова и которског Приморца.

Подсјетимо, ватерполисти Приморца ће против хрватских клубова играти изван Котора, што је љетос објавио је предсједник клуба Синиша Ковачевић. Проблем је настао након што су хрватски клубови као и репрезентација, одбили играти на базену Зоран Џими Гопчевић у Котору. За хрватску страну спорно је име пливалишта. Наиме, базен у Котору носи име прослављеног ватерполисте Приморца Зорана Гопчевића, којег хрватска страна оптужује за ратне злочине у логору Морињ. Подсјећамо, Министарство туризма и спорта донијело је препоруку да хрватски клубови, као и хрватска репрезентација не играју своје утакмице у Котору.

„Без помоћи државе и Општине, ВПК Приморац на челу са предсједником Синишом Ковачевићем, а након преговора са Хрватским ватерполо савезом, пронашли су рјешење за одигравање утакмица Премијер лиге у сезони пред нама“, објавио је Приморац. Приморац ће тако бити домаћин на неком од црногорских базена изван Котора, док ће хрватски представници играти утакмице против Приморца на неутралним теренима у Хрватској.

„Мислим да је ово максимум који смо могли постићи. Пронашли смо спортско рјешење и у разговору са предсједником Управног одбора Регионалне ватерполо лиге и потпредсједником ХВС-а Перицом Букићем договорили да пет утакмица против хрватских клубова Приморац одигра на неутралном базену у Црној Гори, а исто тако и да хрватски представници играју утакмице на неутралним базенима у Хрватској, рекао је Ковачевић. „Овај компромис је рјешење за идућу сезону, али се надам да ће држава Црна Гора и Република Хрватска ријешити овај проблем, како Приморац више не би био жртва политике, јер се ми желимо бавити спортом“, поручио је Ковачевић.

Хрвати гласали 2016. да Гопчевић добије улицу, радио Дукс обиљежавао годину рођена и смрти

Гостујући на РТЦГ у августу, Ковачевић је образложио своју аргументаицју зашто би хрватски клубови требало да дођу у Котор и зашто је именовање базена политичко а не спортско питање.

Та аргументација се састојала у званичној документацији ко је иницијатор давања назива имена базена, како се гласало 2015. или 2016. године, нисам сигуран, у скупштини града Котора за давање имена улице по покојном Зорану Гопчевићу у Ораховцу или Оравцу што би ми рекли овдје његовоме родноме мјесту гдје су одборници хрватске националности, њих седам укључујући представника ХГИ, гласали за давање имена улице„, казао је предсједник Приморца.

И хрватски гласник, и радио „Дуx“ су позитивно извјештавали о Гопчевићу. „У документацији је био и хрватски гласник из 2016. године који је на једно осам страница афирмативно причао са сликама Зорана Гопчевића као о великану југословенског ватерпола, па онда радио „Дукс“ који је у 2016. години обиљежавао датуме на данашњи дан је рођен и преминуо Зоран Гопчевић и писао неке текстове афирмативне о њему. Ту је била и аргументација да је одборница Демократске Црне Горе, Општински одбор Котор, Хрватске националности гласала за давање имена базена у августу 2021. године“.

Ковачевић је казао и да хрватска страна није била упозната са документацијом раније. „Они никада прије ту документацију видјели нису, били су веома задовољни, позитивно је расположење било и већ је установљен 7. јуна био календар одигравања регионалне лиге, тј требао је да буде 14. септембар почетак.

Резолуција о Јасеновцу погоршала ситуацију, Приморац чека и даље пријем код Спајића

Изглашавање Резолуције о Јасеновцу, погоршало је односе Хрватске и Црне Горе, а некако је Приморац испао колатерална штета. Ковачевић је казао да је клуб покушао да контактира премијера Милојка Спајића, али да и даље чекају пријем код њега.

„У међувремену је дошло до изгласавања резолуције о Јасеновцу у парламенту Црне Горе на коју свакако Приморац као спортски клуб не може и није могао да утиче, нити је то посао Приморца да се бави с тим. Након тога смо покушали да контактирамо државне органе Републике Црне Горе, конкретно господина Спајића, премијера и чак је упућен захтјев из Ватерполо савеза за наш пријем код премијера, још увијек нема одговора“, казао је Ковачевић.

Општина је препустиа клубу да ријеши проблем, а Ковачевић је рекао да је предлог Которана био да се и даље игра турнирски, међутим да тимови из Хрватске и Србије нису били за такав систем више. „Општина Котор као власник Приморца је препустила Приморцу да ријеши тај проблем и након тога с обзиром на све ове резултате које смо имали и наше репрезентације на Олимпијским играма и оно што знамо сви какав смо резултат имали, с обзиром на нашу малу базу, имамо буквално два клуба и ми смо кренули у неко рјешавање овога проблема. Прво, у контакту са господом из Ватерполо савеза Хрватске, сам покушао да договоримо да играмо ову годину турнирски, међутим нисмо наишли на разумијевање ни из Ватерполо савеза Србије па ни Хрватске да би се та лига играла више турнирски, нису показали заинтересованост.

Приморац жртва политике, држава и Општина морају да се укључе

„Ми ћемо овдје имати шест утакмица регионалне лиге, пет српских клубова и Јадран. То је много више него што је било претходне три године. Мислим да је то један максимум што је Приморца сам без државе и без општине могао да ријеши. И мислим да је у интересу црногорског и которског ватерпола да се ова лига игра. Тај компромис је рјешење на годину дана очекујући све у некој нади да ће држава Црна Гора и Република Хрватска морати на том нивоу државном да ријеше овај проблем„, казао је Ковачевић.

Предсједник Приморца је казао и да је которски тим жртва политике.

Кажем, Приморац је жртва политике, а ми хоћемо да се бавимо спортом. И морам рећи с обзиром и на екипу која је конкурентна екипа за ову годину која ће играти лигу шампиона групну фазу послије 14 година и која је првак државе послије 16 година. Имаћемо озбиљне утакмице европске у Котору уз тих шест утакмица регионалне лиге. Такође црногорског првенства уз наше млађе селекције које су показале запажане резултате у прошлој сезони. Па наша екипа Приморца за млађе селекције проглашена најбољом екипом регионалног турнира „Олимпијске наде“. Сматрамо да је у интересу ватерпола да се ова лига игра, а политика нека рјешава то на свој начин. Напомињем, држава и општина ће морати да се укључе ко год сједао у држави и општини у једном тренутку. Приморац је овај пут морао да ријеши сам, и ово је максимум који смо ми извукли у интересу ватерполо спорта и у интересу црногорског ватерпола„, закључио је Ковачевић за РТЦГ.

 

 

 

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *