ИН4С

ИН4С портал

Српска заблуда или усуд: Годишњица оснивања Краљевине СХС

1 min read

1_-Zastava-i-grb-Kraljevine-Srba-Hrvata-i-Slovenaca

Прва заједничка држава Јужних Словена проглашена је на данашњи дан прије 97 година. Звала се Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, да би 1929. промијенила име у Краљевина Југославија.

Конкретни договор о уједињењу Јужних Словена постигнут је на Крфу, гдје је 1917. донијета Крфска декларација.

Краљевина Србија је још почетком Првог свјетског рата званично објавила да су њени ратни циљеви уједињење Срба, Хрвата и Словенаца, што је потврђено Нишком декларацијом Скупштине Краљевине Србије, 7. децембра 1914. године.

Увјерена у ријешеност цијелог српског народа да истраје у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе, влада Краљевине сматра као свој најглавнији и у овим судбоносним тренуцима једини задатак, да обезбиједи успјешан свршетак овог великог војевања које је, у тренутку кад је започето, постало уједно борбом за ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца„.

Убрзо је услиједило формирање Југословенског одбора 1915. године, који су сачињавали истакнути Срби, Хрвати и Словенци са простора тадашње Аустро-Угарске опредељени за стварање нове заједнице Јужних Словена.

Конкретни преговори о уједињењу у будућу државу постигнути су на грчком острву Крф, гдје је 20. јула 1917. донета Крфска декларација, а у Женеви 9. новембра 1918. године, такозвани Женевски споразум. Скупу у Женеви су присуствовали представници Краљевине Србије, Народног вијећа из Загреба и Југословенског одбора с централом у Лондону.

kralj-aleksandar-karadjordjevic

У јеку распада Аустро-Угарске под вођством челника и присталица Југословенског одбора у Загребу је проглашена Држава Словенаца, Хрвата и Срба, као земља Јужних Словена дотадашње Аустро-Угарске.

Пошто је у Новом Саду Велика народна скупштина претходно 25. новембра 1918. године донијела одлуку о присаједињењу Краљевини Србији, а дан раније 24. новембра и Скупштина Срема у Руми, у нову заједничку држави образовану 1. децембра 1918. године, Војводина је ступила као саставни дио Србије.

Такође, крајем новембра Подгоричка скупштина донијела је одлуку о уједињењу Црне Горе и Србије.

Тако је 1. децембра 1918. године регент (од 1921. краљ) Александар Карађорђевић у палати Крсмановић, на Теразијама у Београду, прогласио стварање нове државе – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Године 1929. земљу је краљ Александар преименовао у Краљевину Југославију, што је само био доследни наставак изворне концепције с којом је 1918. године и образована заједничка држава, и што је такође било унето у Устав из 1921. године, познат као „Видовдански“ – концепције интегралног југословенства – односно увјерења да је ријеч о једном троименом народу.

Краљевина Југославија постојала је до Другог свјетског рата.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

29 thoughts on “Српска заблуда или усуд: Годишњица оснивања Краљевине СХС

  1. Ово за Стару Херцеговину стоји, али треба рећи да су Брђани и Црногорци који су дошли са Проклетија били Срби, будући да до доласка Османлија није било ниједног јединог Арнаута северно од Дрима. Проклетије су кроз читав средњи век биле српске планине.

  2. Суверен, сви смо ми И2а у Старој Херцеговини осим неких пар братстава по Грахову и Бањанима који су то дојехали „са истока“ због крвне освете. А крвна освета је иначе један лијепи обичај са Проклетија који западно од Бјелопавлића није постојао. Интересантно, нема нигдје неко у Црној Гори да је дошао из Кривошија, Рудина, Дробњака, Пиве у источни дио НДЦГ због крвне освете. Права мистерија 🙂

    Овоме Антибиотику се по карактеру види да је Е1б проклетијска хаплогупа, не мора да троши новац на тестирање. То је та љигава сорта о којој је писао Марко Миљанов, која је силазила из Албаније и поправослављавала се за џак брашна.

  3. Је ли хрватски Сабор звао српске трупе? Јесте. Ко је тада сачувао (тадашњу и садашњу) Словенију од Италијана? Камо среће да је регент Александар прихватио енглески план по окончању рата или да је послушао војводу Мишића. Друге би нам птице данас певале!!
    Узгред, Биберова опаска о називу државе је тачна. Кад смо већ код назива, данашња територија Хрватске (у време аустријске, после мађарске власти) је имала назив Краљевина Хрватска, Далмација и Славонија.

    1. Pored toga sto je ustavno i pravno sumnjivo postojanje tkzv. nagodbe izmedju Hrvatske Madjarske, iz 1868, a samim tim i „Kraljevine Hrvatske i Slavonije“ sigurno je jedno, da su Hrvatska i Slavonija pripadale Madjarskoj kraljevini a Dalmacija Austrijskom carstvu. Tvrdnje o „nagodbi“ su u funkciji dokaza o „Hrvatskom drzavnom kontinuitetu“.

  4. Postovano urednistvo IN4S, potkrala vam se greska! Naime.
    Prva zajednicka drzava Juznih Slovena zvala se KRALJEVSTVO Srba, Hrvata i Slovenaca, od proglasenja, 1.decembra 1918. do 28.juna 1921, kad je donesen Vidovdanski ustav, a drazava promijenila naziv u KRALJEVINA Srba, Hrvata i Slovenaca, koja traje do polovine 1929. kad je preimenovana u Kraljevina Jugoslavija.

  5. Antib(i)otik tebi i tvojima su vjekovima usadjivali Turci , Mlecani , Austrougari, Talijani itd, a kolko vidim da ti se dobro priMilo pa ostaq nasadjen.

  6. Velika Srpska greska , umjesto da srvorimo Sjedinjene Srpske Drzave , mi oslobodismo Becke konjovoce i stvorismo drzavu sa svojim Dusmanima.

  7. Ideju jugoslovenstva ukopala je velikosrpska hegemonija , a Aca palikuća je ostao upamćen ovđe kao najveći zlotvor , gori od Nemanja , Murata i Bonaparti !

    Srećom se desi 29.11.1943 , pa za njim 21.05.2006 pa se vrnusmo među slobodne narode !

    1. Од пропасти фашистичке Италије нисте били овако слободни. Једина разлика је да вам макарони нису више бесплатни…

  8. Антибиотик, франачки љетописац Ајнхард је у биографији Карла Великог писао о сукобу Франака са панонским великашем Људевитом. У једном поглављу је написао да је Људевит након пораза побјегао Србима, народу који насељава Далмацију. Исто тако, у Љетопису попа Дукљанина Босна се назива Србијом. Да не говоримо о Скилици који описује гушење првог устанка Стефана Војислава ријечима да се Србија умирила након пропасти устанка. Па да не говоримо о титули надбискупа у Бару „примас српски“.

    О каквом ти србљењу околних народа говориш скоте неписмени? Није ваљда да вас „црногорце“, тај шиптарско-османлијско-ромски накот којем припадаш, називаш народом?

      1. Твоје незнање је антологијско. Главни град Србије је ослобођен једно 50 година прије твог главног града.

        Србија и Црна Гора су признате 1878 на Берлинском Конгресу. Значи да Црна Гора није била држава прије тога :)))))

        Шумадија је била слободна када је 9/10 територије што је ти зовеш црна гора, била под османском империјом.
        Или можда су црногорци само они из старе црне горе!?…Ако томе додамо услужне дјелатности турцима што су староцрногорска племена добровољно пружали, долази се до Секулиног закључка…Уосталом знаш какав си, исти такав ти је био и дјед:))))))

          1. Pošto sam ozbiljan covjek, ja sam i tu dilemu rijesio. A ti stisni pa uradi Y hromozom ako imaš petlju. Pare nisu problem, ja cu ti ih dati ako ti DPS ne plaća I takve troškove, pod uslovom da znam rezultate analize :)))), samo mi se javi preko redakcije :))))Pozdrav od Sovereigna sa haplo grupom I2a!!!! Stisni nesreco.

          2. Tesko je kad zlo i pakost udju u covjeka kao kod tebe.Nakupi se to u venama kao kamenac,Nikako covjek ne moze da ga se oslobodi.Ono postaje sve jace i zesce.razumijem te.
            Odrekoste se Njegosevog jezika,a prihvatiste Cigricev koji vam zadade jos
            vise muke sa ona dva slova viska.
            Genetiku vam pronadje prije neki dan Cosovic,kaze-„vama nije porijeklo slavensko“?,a ja se pitam da niste mozda nastali ukrstanjem babuna i pavijana?
            Ne zelim ovim da te uvrijedim,ipak je to Darvinova teorija

        1. pusti budalu Sovereign koja istorija koju oni pricaju,sve zapisano u pepelu,a nije bilo svijetla pa ako je bilo malo rakije eto pjesme i gusle i tako do danas ,a danas senatori u stvari seratori a drzava place nijesu bolji od Makedonca,a oni dolje posebna prica podigli spomenik Aleksandru kao njihov je on bio vladar ,eto tako i ove nase nesrece,samoproglasavaju se za istrazivace i naucnike,kada ovo neko bude citao kakva smo drzava a nekada hoce sigurno bice iskopavanja grobova da se mjere lobanje,nece niko vjerovati da ovakve budale zive i vladaju.

  9. Заборавило се навести да је скупштина Боке донјела одлуку о присаједињењу Боке Краљевини Србији

  10. Najmanje je izgubljeno 3 miliona zivota ,o drugome netreba govriti,ali bila je to srpska ideja ,koliko je volja bila srpskog naroda je druga prica.Tu drzavu su nasi preci stvarli ideja je bila uzvisena i plemenita ,to sto smo bacili bisere pred svinje je nasa greska i nauk za buducnost,tako je to u istoriji i politici,neka je pokoj dusi svima za tu SVETU ideju,nasi preci su zavjet ispunili,a sto robovi i danas hoce da su robovi mi tu nemozemo nista.Zivjela olsobodilack borba srpskog naroda za slobodu bilo kada da se vodi i bilo gdje,

  11. Velika i kobna srpska zabluda koja je skupo koštala srpski narod. Humanost i plemenitost srpskog naroda, odnosno pravljenje zajedničke države sa Hrvatima i Slovencima, kojima je to bila slamka spasa, jer su bili na strani gubitnika u ratu, skupo je koštala srpski narod. Zbog te fatalne greške srpski narod i dan danas ispašta. Bolje bi bilo da su Srbi vodili računa samo o svojim interesima i napravili svoju državu.

    1. „Srbljenje“ je kod tebe zamjena za rijec oslobadjanje? Svima je jasno da nije bilo slavne srpske vojske, ova „braca“ sto se danas prse drzavama imali bi danas samo kulturno/umjetnicka drustva kao oni u Stajerskoj.

      Zivjela zajednica Crne Gore i Srbije!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *