ИН4С

ИН4С портал

СПЦ и Срби из Хрватске захтевају: Теслину урну положити код Храма

nikola_teslaУдружења Срба из Хрватске прикључила су се иницијативи Српске православне цркве да се урна Николе Тесле пренесе из Музеја славног научника у Београду и положи у порту Храма Светог Саве на Врачару.

Српски патријарх Иринеј пре неколико дана када је био на изложби „Светлост Теслиног дела“ поново је покренуо питање останка урне у Музеју, залажући се да земни остаци славног научника буду сахрањени код највећег православног храма на Балкану.

Прилика се указала и ове године када се обележава седам деценија од Теслине смрти. Велико је питање да ли ће овога пута залагање СПЦ, Друштва „Свети Сава“, а сада и удружења Срба из Хрватске бити реализовано, с обзиром да је и пре седам година када се обележавало 150 година од рођења научника, тај предлог неславно пропао, због противљења Управе Музеја који располаже научниковом заоставштином, а и због одбијања тадашњих власти Града Београда да се о томе изјашњавају.

И док СПЦ и православни верници сматрају да најумнијег Србина и сина православног свештеника треба сахранити како доликује вери у којој је рођен, дотле противници сматрају да не треба нарушавати мир Теслиних земних остатака који представљају „културно добро и на достојанствен начин се чувају у меморијалном делу Музеја“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *