ИН4С

ИН4С портал

Истијановић: О Шавнику се говори само кад су избори

1 min read

Имајући у виду са колико се проблема сријећу грађани овог лијепог и малог мјеста, за Демократе је неприхватљиво да се о Шавнику говори једном или двапут годишње кад је то немогуће избјећи или кад је ДПС-у потребно да „убере“ који глас. Један од таквих проблема, пред којим сви, готово без изузетка, затварају очи, јесте локална депонија отпада, којој је већ одавно потребна санација и урбанизација или/и измјештање, изјавила је  Милица Истијановић.  чланица Главног одбора Демократа.

milica

„Шавник има градску депонију која је неуређена и не испуњава услове ни да буде привремено одлагалиште отпада. Њој се мора посветити изузетна друштвена пажња и због тога што се налази на узвишеном мјесту у односу на корито ријеке Бијеле, па усљед киша и сливања депонијских вода угрожава екосистем ове ријеке. Неконтролисано одлагање отпада различитих врста на овој локацији се врши више од 10 година. Локалну власт не дотиче ни то што може бити угрожено здравље становништва, јер депонија није обезбијеђена, па јој могу прићи људи и животиње и тако може доћи до инфекције или разних заразних обољења“, наводи се у саопштењу.

Милица истиче да колико је лоша ситуација у овом сектору, говори и примјер села Бијела, у којем се више од два мјесеца нико од комуналаца није појавио да испразни контејнер, већ га годишње свега два пута замијене.“ На основу информација са којима располажемо, у шавничком комуналном предузећу ради више од 20 комуналаца, што је и више него довољно да у нашој малој и неразвијеној општини, одржавају град уредним.“

„Наравно, данас је радити у предузећу које се финансира из буџета Црне Горе права премија. Не поставља се питање да ли је то Јавно комунално или рад у Општини, битно је само да се ради и прима плата из буџета – размишљање је многих. То у данашње вријеме могу само одабрани, тј. они који имају подразумијевајућу партијску књижицу и они који могу обезбиједити што више гласова владајућој партији, како би ови остали на власти. Сви они који имају дугачије размишљање, а оно се коси са ставом партије на власти, немају никаква права, њихов рад је ограничен, а они су изложени највећим притисцима да пошто – пото узму чланску карту партије. О томе у каквој животној средини ћемо живјети сјутра, мало ко води рачуна. Пожељно је само да се клима главом и да се величају људи који су нас довели на руб егзистенције. Више нисмо особе, постали смо само бројеви који се пребројавају и прије него што листић заврши у гласачкој кутији“.

„За Демократе, ријешити проблем отпада не значи само уклонити га, него дјеловати превентивно у спречавању његовог настанка. Управо због тога, неопходно је да се укључе млади и образовани, стручни и радни људи, који ће и поред свих условљавања очувати нашу државу, њене љепоте, од сјевера до југа, и стати на пут онима корумпиранима, који желе све да униште, а није им пуно остало“, закључује Истијановић у саопштењу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *