ИН4С

ИН4С портал

Бивши радници КАП-а траже отпремнине и испред зграде предсједника

1 min read

Бивши радници Комбината алуминијума КАП који траже исплату отпремнина у складу са посебним законом, настављају протесте испред важних институција у Црној Гори, при чему ће се сјутра окупити испред зграде предсједника.

Представник пензионера подгоричке фабрике Никола Раковић казао је за агенцију МИНА-бусинесс да је за сјутра планирано окупљање испред зграде предсједника Црне Горе Филипа Вујановића, који је, како је навео, потписао указ о проглашењу Закону о измирењу обавеза према бившим радницима КАП-а.

Бивши радници КАП-а су и прошле седмице протестовали испред зграде предсједника Црне Горе, који је у то вријеме био у Њујорку на централној прослави Дана планете Земље. Представници његовог кабинета узели су контакт радника и најавили да ће их накнадно звати на разговор.

Раковић је најавио да ће бивши радници КАП-а у сриједу организовати шетњу до њемачке Амбасаде у Подгорици, како би амбасадора Гудрун Стеинацкер упознали са кршењем закона, Устава и људских права у Црној Гори.

„Желимо да и Амбасаду Њемачке упознамо са кршењем закона, људских права и Устава у Црној Гори“, рекао је Раковић.

Он је саопштио да су бивши радници КАП-а данас протестовали испред зграде Радио-телевизије Црне Горе РТЦГ, која, како сматрају, није посветила довољно пажње њиховом проблему.

„Када је у питању наш проблем, РТЦГ је цијело вријеме ћутала. Нијесмо били приказивани у информативним емисијама, иако сматрамо да се ради о веома значајном радничком проблему“, казао је Раковић.

Он је додао да су новинари РТЦГ, након протеста, одрадили интервју са бившим радницима КАП-а.

„Очекујем да РТЦГ убудуће другачије третира наш проблем и да му посвети више пажње“, саопштио је Раковић.

Бивши радници КАП-а су прошле седмице доставили писмо шефу Делегације ЕУ у Црној Гори, Митји Дробничу, који је обећао да ће пажљиво пропратити њихов проблем.

Они су организовали и протестну шетњу до Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Подгорици, гдје су америчком амбасадору, Маргарет Ен Уехараq, доставили писмо на које још нијесу добили одговор.

„Од Уехаре смо затражили да својим утицајем и ауторитетом учини све како би се испоштовао усвојени Закон. Очекујемо одговор у скорије вријеме“, казао је Раковић.

Он је додао да бивши радници КАП-а протестују како би натјерали Владу да им исплати отпремнине како је то предвиђено Законом, који је усвојен у јулу прошле године.

Законом, који је као леx специалис усвојен у Скупштини, предвиђено је да се за исплату отпремнина бившим радницима КАП-а издвоји 5,45 милиона еура.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *