ИН4С

ИН4С портал

Синдикат доктора медицине: Одлази најбољи кадар, урушава се здравствени систем

1 min read
Потписивање Гранског колективног уговора представља “наставак урушавања јавног здравственог система и узрок масовног одласка најбољег медицинског кадра из Црне Горе”, изјавила је јуче предсједница Синдиката доктора медицине Милена Поповић-Самарџић, уочи за данас најављеног потписивања Гранског колективног уговора. Она је нагласила да се уговор склапа са синдикалним представницима немедицинског и средњемедицинског кадра. "Овакав колективни уговор води у приватизацију здравства", истакла је она.

Илустрација

Потписивање Гранског колективног уговора представља “наставак урушавања јавног здравственог система и узрок масовног одласка најбољег медицинског кадра из Црне Горе”, изјавила је јуче предсједница Синдиката доктора медицине Милена Поповић Самарџић, уочи за данас најављеног потписивања Гранског колективног уговора. Она је нагласила да се уговор склапа са синдикалним представницима немедицинског и средњемедицинског кадра.

“Напомињемо да у доношењу колективног уговора нијесмо учествовали, нити смо били позвани, упркос томе што представљамо преко 800 љекара”, казала је Поповић-Самарџић “Вијестима”.

Из Министарства здравља јуче је саопштено да ће министар Будимир Шегрт данас потписати Грански колективни уговор са представницима два репрезентативна синдиката.

“У име синдикалних организација Грански колективни уговор потписаће др Љиљана Кривокапић, предсједница Синдиката запослених здравства и социјалне заштите и др Владимир Павићевић, предсједник Синдиката здравства Црне Горе“, пише у саопштењу Министарства здравља.

Поповић-Самарџић је истакла да се уговор склапа са синдикалним представницима немедицинског и средњемедицинског кадра, “те сматрамо да они треба да прихвате одговорност за будуће посљедице по јавно здравље”.

Она је саопштила да је “овакав колективни уговор увод у приватизацију здравства”.

Најавила је да ће захтијевати измјене Гранског колективног уговора, али и Закона о зарадама у јавном сектору. Из Синдиката доктора медицине мјесецима траже од Шегрта дупло веће коефицијенте за љекаре опште праксе, специјалисте и субспецијалисте. Захтијевали су и да не потпише Грански колективни уговор и Закон о зарадама у јавном сектору врати на допуну. По Закону који је усвојен ове године, коефицијенти за зараде љекарима износе од 6,6 до 8,2.

Из Синдиката доктора медицине тражили су практично дупло веће коефицијенте, а недавно су саопштили да ће размотрити могућност и организовања штрајка ако се тај услов не испуни. Од штрајка су, међутим, одустали, након што им је из Клиничког центра сугерисано да би тиме прекршили закон.

Шегрт је јуче поручио директорима здравствених установа да морају много организованије и одговорније да обављају посао и спроводе свакодневне контроле потрошње љекова и прописивања боловања, иако се, како тврди, стање индикатора први пут благо поправља.

Новоименовани директор Фонда за здравствено осигурање Сеад Чиргић рекао је да је првенствени циљ те установе функционисање система на стабилним основама. Садашња ситуација је да Фонд финансира капацитете, а не услуге”.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Синдикат доктора медицине: Одлази најбољи кадар, урушава се здравствени систем

  1. đe si ti bila lutko s 2 prezimena ne čuh nikad tvoj glas. a đe je ona bivša direktorka KBC isto s 2 prezimena a sva skvašena kokoška

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *