ИН4С

ИН4С портал

Ракчевић: Што прије са СДП и Демосом о наступу на изборима

1 min read

Жарко Ракчевић

Након што је Демократска Црна Гора, прва од опозиционих партија, поручила како ће на предстојеће парламентарне изборе самостално, уколико опозиција на њима буде учествовала, лидер УРЕ Жарко Ракчевић каже да је тај грађански покрет за обједињавање грађанских опозиционих структура.

Ракчевић је рекао како је УРА спремна за самосталан наступ, али да би у постојћцем изборном систему, који иде на руку најјачој партији, шири опозициони фронт доприонио мирној смјени власти. Он сматра да разговори са политичким партнерима, прије свега Демосом и СДП-ом, о евентуалном заједничком наступу на изборима треба што прије да почну. Из ове двије партије о овом питању још се не изјашњавају,а ни у УРИ о овој теми не мисле сви исто.

Тако је данас из њених редова иступио Раде Бојовић који се залагао за самосталан наступ на изборима.

„Ми смо формирали изборне штабове у свим општинама, спремамо се и за ту варијанту самосталног наступа, али желимо врло прецизно да кажемо грађанима Црне Горе, који очекују обједињавање, да евентуално атомизирано наступање и индивидуално наступање није довољно. Дакле, морају преузети одговорност они који се играју са сумарним исходом избора за то атомизирано наступање, ми сигурно нећемо наступити у коалицији са Демократским фронтом, желимо сарадњу са свим европским, грађанским групацијама, и на том пољу дјелујемо“, наводи Ракчевић.

Мисле и да времена за губљење нема и да о могућој предизборној сарадњу и евентуалном заједничком наступу, прије свега са Демос-ом и СДП-ом, треба одмах разговарати

„Мислимо да би те разговоре требало организовати што прије и рашчистити те ствари. Дакле, није до УРЕ – ми чинимо све да дође до обједињавања, избори могу бити расписани већ сад, до најкасније 16. августа, и ми мислимо да је крајње вријеме да се обаве разговори, да се учине јасним позиције код грађана Црне Горе“, додаје Ракчевић.

Ракчевић сматра да разговоре треба ширити и са активистима цивилног сектора и, како је рекао, свима онима који желе другачију Црну Гору.

„Немамо проблема са тиме како це УРА проћи, по свим озбиљним анкетама УРА има од шест, шест и по, до осам и по процената, али је проблем сумарног резултата. Изборни систем у Црној Гори фаворизује најјачу групацију, тако да Донтовом формулом је могуће да два или три пресудна посланика због просипања гласова оду ДПС. Ми мислимо да је то тас и било би крајње неодговорно да се не појави обједињена, озбиљна алтернатива која је грађанска“, примјећује Ракчевић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

5 thoughts on “Ракчевић: Што прије са СДП и Демосом о наступу на изборима

  1. pa vi morate zajedno tri udbaske i ustaske partije, jer krastavac biste iko od vas presli cenzus, mada i zajedno tesko da cete bez da odma udjete s DPS-om u predizbornu koaliciju i tako postojece stanje u vladi srama formalizujete i nastavite u istom imu i poslije izbora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *