ИН4С

ИН4С портал

Отпор безнађу: Заједно издејствовати услове под којим опозиција треба да изађе на изборе

1 min read

Грађански покрет, Отпор безнађу, изјавио је да је очигледно да Влада изборног повјерења није и не може постићи оно што се од ње очекивало а то је повратак повјерења у изборни процес.

Грађански покрет УРА је најавила излазак својих министара из Владе а за очекивати је да у оваком крњем саставу не могу остати ни други опозициони министри“, навели су у саопштењу и додали да излазак на изборе није у функцији смјене актулене власти већ се мотиви налазе у партијским интересима и борби за мандате.

„Отпору безнађу од почетка инсистира на јединственом опозиционом наступу, било да је у питању бојкот и протести или излазак на изборе. СВИ ЗАЈЕДНО без обзира на метод борбе је позив који смо упутили свим релевантним опозиционим политичким структурама. Понудили смо своје добре услуге, без скривених и нереалних амбиција а све у циљу договора о заједничком дјеловању. Нажалост, само мањи број опозиционих субјеката је исказао спремност за разговоре на тему заједничког наступа. Нећемо се бавити њиховим разлозима, то остављамо јавности да просуди“, казали су из овог покрета.

Они истичу да без обзира на такав однос, Отпор безнађу ће бити и даље поуздан партнер у потенцијалном савезу свих опозиционих чинилаца.

„Иако су све опозиционе партије започеле трку прикупљања потписа за учешће на изборима, и ставиле до знања да не желе сарадњу СВИ ЗАЈЕДНО, позивамо их да размисле о предлогу да макар заједно издејствујемо услове под којима би опозиција требала изаћи на изборе. Ти услови би се нашли у Споразуму који дефинише да:

1. Избори служе искључиво у функцији конституисања Владе националног јединства, у којој би пропорционално резултатима избора биле заступљене све изборне листе, а по принципу коминистара.

2. Мандат новог Парламента и Владе буде ограничен на годину дана, са сљедећим задацима:

а. Да се припреме и спроведу први фер и регуларни избори. (Да се избрише из бирачког списка око 80 000 нерезидената, среде медијски закони, унаприједи АФИС систем, процесуирају сви актери афере Снимак и осталих изборних махинација…)

б. Да се изврше реформе у АНБ-у, Полицији, те кадровски и логистички ојача Специјално државно тужилаштво

ц. Промјени Устава по којој лице на функцији Предсједника државе, предсједника и потпредсједника Владе, предсједника Скупштине ЦГ, министра у Влади, директора Управе полиције, директора АНБ-а, укупно може бити највише два мандата.

3. Одлуке о великим државним пројектима доносити искључиво –консензусом“, навели су из Отпора безнађу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *