ИН4С

ИН4С портал

МАНС: Чланови Владе и Скупштине не сносе никакву одговорност за своје поступке

1 min read
Пубилкација МАНС-a "Процјена националног система интегритета" открива да чланови Владе и Скупштине не сносе никакву одговорност за своје поступке. У том документу се наводи да је у пракси интегритет чланова извршне власти на најнижем нивоу.

Публикација МАНС-a „Процјена националног система интегритета“ открива да  чланови Владе и Скупштине не сносе никакву одговорност за своје поступке. У том документу се наводи да је у пракси интегритет чланова извршне власти на најнижем нивоу.

Измеђуосталог МАНС подсјећа у публикацији на случај Светозара Маровића, односно откривања да је његова супруга имала тајни рачун у Швајцарској али да у том случају конкретних резултата још нема.

„Други истакнути случај је везан за актуелног премијера Мила Ђукановића који је одобрио кредит од 44 милиона евра из буџета приватној банци у власништву његовог брата, његове сестре и њега лично. Овај случај никад није истражен ни процесуиран од стране надлежних институција“, наводи се у МАНС-овој публикацији.

Као се истиче у документу, не постоје правоснажне судске пресуде против било којег актуелног или бившег члана Владе за корупцију или конфликт интереса.

Milo Djukanovic, Darko Pajovic, Filip Vujanovic

Из МАНСА поручују да је то разлог због којег је Европска комисија констатовала да се мора забиљежити вјеродостојан учинак на пољу истрага, кривичног гоњења и правоснажних пресуда у случајевима корупције, укључујући корупцију на високом нивоу.

Такође, како истиче МАНС, није било ни прекршајних поступака против чланова Владе због кршења прописа везаних за спрјечавање сукоба интереса. Додаје се да до сада није забиљежен ниједан случај пријављивања корупције од стране чланова Владе.

„Један од главних проблема је што је заштита ‘звиждача’ непостојећа, а људи се веома плаше посљедица пријављивања корупције“, додају из МАНС-а.

Када је у питању Скуштина, наводи се да такође недостаје политичка воља да на ефикасан начин обавља надзорну улогу.

“Влада и даље не види Скупштину као институцију која је одговорна, јер није било никаквих посљедица за Владу у случајевима када је иста прекршила препоруке и закључке законодавне гране власти. Поред тога, Скупштини недостаје механизам који би јој омогућио адекватан надзор спровођења препорука и закључака које усваја Скупштина и њена радна тијела“, наводи се у публикацији.

Улога Скупштине у борби против корупције и даље је ограничена. Иако је унаприједила законодавни оквир у овој области, спровођење закона и даље је проблем, закључује се у документу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

3 thoughts on “МАНС: Чланови Владе и Скупштине не сносе никакву одговорност за своје поступке

  1. Jedino je razlika što jedni ulažu u svoju zemlju, rade danonoćno decenijama, osnivaju nešto, zapošljavaju građane, a drugi iznose u druge zemlje u njihove banke i parazitiraju…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *